A járvány ideje alatt nagyobb a veszély, még jobban kell vigyáznunk a gyermekjogok érvényesülésére

Hírek
Közzétéve:

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye tavaly, 2019-ben ezen a napon volt éppen harmincéves – november 20-án minden évben a gyermekjogok világnapját ünnepeljük.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt. Ez Magyarországon 1990-ben történt meg, és egy évvel később hirdették ki törvényben.

Az egyezmény három pontban foglalja össze a gyerekek jogait: a biztonság, az ellátás és a gondozás – idetartozik az alapvető oktatáshoz való jog is –, illetve a közösség életében való részvétel és a szabadságjogok biztosítása.

A járvány és a korlátozó intézkedések sajnos jelentősen befolyásolják az egészségügyi és a szociális helyzetüket, a családon belüli helyzetüket, az oktatáshoz való hozzáférésük jogát és a gyermekvédelmi rendszerek működését.

A bántalmazások legnagyobb részét a gyerekek a saját családjukban szenvedik el. Az összezártság, a korlátozó intézkedések, a kijárási tilalom sokszor azokkal kényszerítik össze a gyerekeket, akik a legnagyobb veszélyt jelentik rájuk. Az online kommunikációnak pedig komoly kockázata a magánélethez való jog sérülése. A gyerekek többet posztolnak, kevésbé óvatosan osztanak meg magukról képeket, információkat.
Kerületünkben ez a kérdés különösen aktuális, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a gyermekvédelmi rendszer megerősítését egyik fő feladataként határozta meg, ezért hosszú távú együttműködésbe kezdett a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal. A gyermekjogok itthoni teljesüléséről éppen az alapítvány készített jelentést az ENSZ számára. Az 5300 gyerek véleményén alapuló kutatás eredményei szerint a gyerekek ötöde szerint túl sok a bántalmazás az iskolákban, minden második válaszadó pedig úgy érzi, nem számít a véleménye. A gyerekek az iskolában több elfogadást, egyenlő bánásmódot és érzelmi biztonságot, támogató felnőtteket szeretnének. A gyerekek 60 százaléka mondta azt, hogy nem beszélnek vele arról, hogy mit tegyen, ha bántják.

Önkormányzatunk az alapítvány segítségével létrehozta az obuda.hu/gyermekvedelem aloldalt, ahol a leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszolunk, és a közös szakmai programunk is részletesen olvasható.

Két nappal ezelőtt, november 17-én volt a szexuális bántalmazás gyermekáldozatainak világnapja. A Hintalovon Alapítvány közlése szerint a járványválság ideje alatt a gyerekekkel szemben minden korábbinál több online szexuális visszaélést követnek el. Az Europol és az Interpol adatai szerint rengeteg gyerekről csalnak ki az interneten meztelen, félmeztelen fotókat, amelyet aztán egymás között cserélgetnek a felhasználók.

Fontos leszögezni: az online térben elkövetett szexuális bántalmazások hatása, következményei ugyanolyan súlyosak, mint a szexuális erőszak egyéb formáinál. Depresszió, alvászavar, evészavar is kialakulhat.

Nagyon komolyan kell venni a problémát, hívja fel a figyelmet az alapítvány, és mi itt, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy az intézményeinkbe járó gyerekek a legnagyobb biztonságban legyenek, a velük foglalkozó szakemberek pedig felkészültek legyenek, és minden helyzetben a megfelelő irányelvek szerint járjanak el.

Mindannyiunk felelőssége, hogy beszélgessünk a gyerekekkel a jogaikról, a lehetőségeikről, az online biztonságról, és biztosítsuk számukra, hogy tabuk nélkül, bizalmi légkörben tudják megosztani velünk a gondolataikat, az érzéseiket.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság