“A kerület vezetése felelős döntéseket hozott” – Dr. Kiss László polgármester nyílt levélben válaszol

Hírek
Közzétéve:

A Város Mindenkié csoport ma nyílt levélben fordult dr. Kiss László polgármesterhez néhány, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat tulajdonában álló, értékesítésre kiírt ingatlan ügyében.

Előzetes információkérés nem előzte meg a közzétett levelet. A harmadik kerület polgármestere az alábbi választ küldte meg a csoportnak, amelyben hangsúlyozta, az önkormányzat felelős döntéseket hozott, és felelősen jár el ebben a rendkívül forráshiányos időszakban, amikor a kormányzati elvonások következtében több mint 11 milliárd forintos bevételkiesés mellett kell ellátnunk a feladatainkat. Mint írja: az értékesítésre kiírt lakások zömmel nagyon rossz állapotúak, ezek jelen formájukban nem kiadhatók – a levél megfogalmazói tévednek abban, hogy azonnal költözhető ingatlanokról lenne szó. Tájékoztatta továbbá a hozzá levélben fordulókat arról, hogy önkormányzatunk “lakáspályázati rendszert működtet, a piaci ár töredékéért adjuk ki az önkormányzati bérlakásokat, hogy ezzel is támogassuk a rászorulókat”.

Dr. Kiss László válasza alább teljes terjedelmében olvasható.

 

Tisztelt A Város Mindenkié csoport!

Nagy tisztelettel és szimpátiával viseltetünk a tevékenységük iránt, amely arra irányul, hogy a fővárosi lakásínséget enyhítse, arra valamiféle választ találjon.

Közleményükben azt írják, együtt éreznek a kivéreztetett önkormányzatokkal. Ezért szeretném arra kérni Önöket, vegyék figyelembe a mi szempontjainkat is.

A kerület vezetése felelős döntéseket hozott – a kormányzati elvonásokat próbálja kezelni, és a feladatainkat igyekszünk fennakadás nélkül végezni. Ennek megfelelően jelentősen csökkentettük a működési költségeinket, és jelentősen visszavettünk a kiadásainkból. Muszáj továbbá hangsúlyoznom: tavaly óta 11 milliárd forint bevételkiesésünk van az elvonások következtében.

Míg Önök civil szervezetként a lakásínség felszámolásán dolgoznak, addig nekünk emellett fontos feladatunk a közterületek tisztán tartása, a kerületi dolgozók fizetésének biztosítása, a bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények működésének fenntartása. A járványhelyzetben maszkkal láttuk el idős polgárainkat, segélyt adunk a szociális krízisben lévőknek, több alkalommal támogattuk a lakóközösségeket tisztító- és fertőtlenítőszerekkel.

Miközben a kormányzati intézkedések jelentősen csökkentették harmadik kerület költségvetését, változatlan feladatok mellett még újak is adódnak a járványhelyzetből. Mindezeket olyan helyzetben vagyunk kénytelenek ellátni, hogy a kerület előző vezetése által felvett hitelünk átütemezéséhez sem járult hozzá a kormány.

Kerületünk szociális érzékenységét senki sem vitathatja, szociális rendeletünk széles körű ellátást nyújt a krízishelyzetbe került személyeknek. Az önkormányzat fenntartásában működő Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ működését megerősítettük, megszerveztük a korábban nem működő Gyermekek Átmeneti Otthonát. Ez az intézményrendszer is veszélybe kerülhet, ahogyan az idősügyi ellátások is. Talán nem szükséges felhívni a figyelmet arra, mekkora jelentőséggel bír az idős emberek segítése, a megfelelő jelzőrendszer működtetése.

Tisztelettel tájékoztatom Önöket, hogy lakáspályázati rendszert működtetünk, amely során a piaci ár töredékéért adjuk ki az önkormányzati bérlakásokat, hogy ezzel is támogassuk a rászorulókat. Emellett a lakásrendeletünket újraalkottuk, éppen azzal a céllal, hogy a lakáspályázati rendszer hatékonyabban működjön.

Az értékesítésre kiírt lakások zömmel nagyon rossz állapotúak, ezek jelen formájukban nem kiadhatók – sajnos tévednek abban, hogy „bizonyára azonnal költözhető” ingatlanokról van szó.

Magam a levelük számos gondolatával tökéletesen egyetértek, különösen azzal, amikor arról írnak: „Mélyen elítéljük azt a rendszert, amely az önkormányzatoktól megvonja az őket fenntartó forrásokat.” Önökkel együtt én is hiszek abban, hogy „a képviseleti demokrácia egy jól működő és kiterjesztett válfaja az, amikor az erős és jogokkal ellátott, forrásokkal biztosított helyhatóságok kiegészítik a központi kormányzatot.”

Éppen ezért kérem Önöket, hogy ne a tünetek, hanem a betegség ellen küzdjenek – velünk együtt. Közösen emeljük fel a szavunkat a kormányzati elvonások, és ne csak az azokat követő szükségszerű kényszerintézkedések ellen.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság