A Kolosy téri piac pályázatáról is döntöttek a képviselők

Hírek
Közzétéve:

A képviselő-testület elfogadta a III. kerületi Rendőrkapitányság 2017. évre vonatkozó éves beszámolóját. Az ülésen Szikszó Sándor rendőr alezredes kapitányságvezető elmondta, hogy a bűncselekmények számában az elmúlt 7 év tekintetében a legkevesebbet regisztrálták 2017-ben. Csökkent a kisebb értékű lopások, betörések és autólopások száma is. 100 ezer főre vetítve 17,21%-kal sikerült csökkenteni az elkövetések számát egy év leforgása alatt. A tavalyi évben ezerrel több rendőr közel tízezer órával több közterületű szolgálatot látott el, aminek köszönhetően olyan nagy rendezvényeket is sikerült eredményesen biztosítani, mint a vizes világbajnokság, vagy a Sziget fesztivál.

Megoldást nyújthat a Jókai utca környékén élőknek Bús Balázs polgármester most elfogadott előterjesztése, amelynek köszönhetően a képviselő-testület felhatalmazta az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.-t a helyi önkormányzatokért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter közös pályázatán való indulásra. A kiírás keretében önkormányzati tulajdonú, belterületi utak, járdák, hidak felújítására lehet pályázni.  A Jókai utca és a kapcsolódó mellékutcák felújítása közel 4000 négyzetméteren időszerűvé vált, ugyanis az utcák műszaki állapota meglehetősen leromlott és minden nagyobb esőzéskor akár 10-20 cm-es vízréteg is előfordulhat az utcában. Az útburkolat és a csapadékvíz elvezetésének fejlesztéshez szükséges önerő rendelkezésre áll, mely feltétele az eredményes pályázatnak.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kiemelt helyen kezeli a bölcsődés korú gyermekek korai zenei fejlődés-gondozását és mindent elkövet, hogy a kerületben élő kisgyermekek a rendszeres népzenei nevelést minél szélesebb körben gyakorolhassák. Ennek keretében ötödik éve heti rendszerességgel járnak a bölcsődékbe a Zeneakadémián végzett, képzett népzenészek – Csoóri Sándor, Zimber Ferenc, Kálna Natália, Juhász Péter. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Csoóri Sándor Alap nyílt pályázatot hirdetett a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására, amelyen a testület döntése alapján az önkormányzat is elindul. Egy eredményes pályázat esetén 2018. szeptember és 2019. június között 10 alkalommal, a bölcsődei foglalkozáson túl, a kerület valamelyik művelődési, kulturális központjában is megszervezésre kerülnének a foglalkozások.

A képviselők az államilag elérhető források mellett megszavazták az Európai Unió „WiFi4EU” elnevezésű pályázatán való indulást is. A kezdeményezés célja, hogy a közösségi élet legfőbb színterein, így például a parkokban, a köztereken, a középületekben, a könyvtárakban, az egészségügyi központokban és a múzeumokban Európa-szerte ingyenes, nagy sebességű vezeték nélküli internetkapcsolat álljon a lakosok rendelkezésére. Az egy település által elnyerhető összeg maximálisan 15 ezer euró (kb. 4,65 millió forint), melyből az önkormányzat egy, legfeljebb két kerületi helyszínen biztosíthatná hiánytalanul az elvárt minőségű és gyorsaságú vezeték nélküli szélessávú internet elérést.

A 2018-as évre közszolgáltatási szerződést kötött Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete a Térszínház Egyesülettel. Az egyesület szerződésben vállalta, hogy a kerület neves eseményein és rendezvényein való részvétel mellett az anyanyelvi nevelés terén és a III. kerületi pedagógusok továbbképzésében is segítséget nyújt. A Térszínház művészei művészetpedagógiai tapasztalataikat nyílt bemutatókon, tanfolyamokon, konferenciákon, a diákok számára pedig rendhagyó irodalmi órákon adják tovább, és ismertetik.

A testület támogatási szerződést kötött az Aquincum Baráti Kör egyesülettel. A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma által létrehozott egyesület célja az antik kultúra népszerűsítése, terjesztése, az ókori hagyományok felelevenítése, valamint az Aquincumi Múzeum tevékenységének megismertetése és segítése. A támogatás keretében ebben az évben a Flórián téri aluljáróban található római kori fürdő feltárásának 200 éves évfordulójára készülő „Schönvisner 200” című időszaki kiállítás és a „Floralia” című program kerül megrendezésre.

Az önkormányzat képviselő-testülete úgy határozott, hogy csatlakozik az Aranycsapat Települések Szövetségéhez. A szövetséghez korábban már Dombóvár, Dorog, Kispest, Ferencváros, Angyalföld, valamint a Puskás Intézet, a Puskás Ferenc Alapítvány, és az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány csatlakozott. Az együttműködés célja az Aranycsapat tagjai emlékének ápolása, tevékenységük, elért sikereik propagálása helyi és országos szinten egyaránt. Továbbá az Aranycsapat tagjai révén egymáshoz kapcsolódó települési önkormányzatok, civil és sportszervezetek, intézmények közötti együttműködés kialakítása, közös programok szervezése. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatán kívül meghívást kapott Kaposvár, Zugló, Rákospalota, Pestújhely, Újpalota és Józsefváros Önkormányzata is.

A magyar fejlesztésű Teqball, a labdarúgás és az asztalitenisz elemeit vegyítő játék. Az önkormányzat ez évi költségvetésében 10 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre a Városfejlesztő Nonprofit Kft. által elkészített „Teqball asztal telepítési koncepció” megvalósítására. Ennek első ütemében három asztal beszerzésére és kihelyezésére kerül sor, és amennyiben kedvezőek lesznek a tapasztalatok, folytatódhat a koncepcióban foglaltak mentén a bővítés. Az elfogadott javaslat szerint a Váradi utcánál található, rossz állapotú beton pingpongasztalok helyén, a Laktanya utcai sportparkban, illetve a Lukács György és Táncsics Mihály utca közötti parkban találkozhatnak először a Teqball asztalokkal az érdeklődők.

Az Óbuda- Hegyvidékiek Egyesülete által használt Toronya utcai (önkormányzati tulajdonú) ingatlan átalakítására tett javaslatot a civil szervezet, annak jobb használhatósága érdekében. Az értéknövelő beruházáshoz az önkormányzat hozzájárult, a fejlesztést anyag is támogatja.

A Kolosy téri piac üzemeltetésére az önkormányzat a múlt év végén pályázatot írt ki. A legjobb pályázatot a Redwood Holding Kft. nyújtotta be, így 14 igen, 1 nem és 4 tartózkodás mellett a képviselőtestület számukra adott megbízást az óbudai promenád elején álló ingatlan üzemeltetésére. A szerződés 2×5 évre szól. Bús Balázs polgármester az előterjesztés vitájában a döntési folyamat transzparenciáját hangsúlyozta, melynek szempontrendszeréről és részleteiről itt olvashat.

Együttműködési, támogatási megállapodásokról döntöttek a képviselők. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2015-től kezdődően támogatja az Óbor-kör Kulturális és Környezetvédő Egyesületet, amely fenntartja és működteti a Békásmegyer-Ófaluban általuk létrehozott Ófalui Közösségi Mintakertet. A mintakert működését, valamint az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegy utcai telephelyén egy új bio-kert létrehozását idén is támogatja az önkormányzat.

Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Környezetmérnöki Intézete rendszeresen végez – a hallgatók közreműködésével – levegőminőségi, zaj- és víztisztasági méréseket végzett az önkormányzat illetékes osztályainak megbízásából. A képviselők döntése értelműben az önkormányzat idén is támogatja az egyetem Környezetmérnöki Intézetének működését.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az idei tanévben is támogatja a nemzetközi érettségi bizonyítvány megszerzését Kőrösi Csoma Sándor ét Tanítási Nyelvű baptista Gimnázium diákjai számára. Az erről szóló pályázat kiírásának feltétele, hogy a képviselők döntésével a gimnázium és az önkormányzat támogatási szerződést kössön. A nemzetközi érettségi program célja a tehetséggondozás, és annak segítése, hogy minél szélesebb körben biztosítsák az érdeklődő fiataloknak, hogy majdani felsőfokú tanulmányaikat részben vagy egészben külföldi felsőfokú intézményben végezhessék, és az ehhez szükséges magas fokú nyelvismerethez hozzájussanak.

Döntöttek a képviselők a március hónapban a kerületben működő óvodák, általános iskolák és középiskolák számára „A környezettudatos nevelésért!” címmel kiírt pályázat elbírálásáról. Pályázni lehetett a környezettudatos nevelést elősegítő tevékenységekre: kirándulások szervezésére nemzeti parkokba, állatkertbe, vadasparkba, természetvédelmi területre, környezetvédelmi oktatással kapcsolatos tevékenységekre illetve iskola- és óvodakert létrehozására. A határidőre 36 pályázat érkezett, az elnyerhető legmagasabb összeg pályázatonként 200.000 Ft volt.

Dr. Simonka Csaba, a Magyar Szocialista Párt listáján a képviselőtestületben betöltött önkormányzati képviselői jogviszonyáról a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény által meghatározott módon, 2018. május 10-i hatállyal lemondott.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság