A kommunizmus nyomait is el kell tüntetni!

Hírek
Közzétéve:

A városrész önkormányzata, a pártok, civil szervezetek és kisebbségi önkormányzatok képviselői, összesen mintegy száz megemlékező gyűlt össze, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapján közösen idézzék fel, a XX. század legborzalmasabb ideológiájának pusztítását.

Komm4Ma már világosan látjuk, hogy a német nemzetszocialista diktatúra és a kommunista államhatalom eszközrendszerében, de az élethez és
emberi méltósághoz fűződő viszonyában is azonos. Áldozataik számának különbsége is inkább regnálásuk idejéből, semmint az önmérsékletből következik – mondta ünnepi beszédében Bús Balázs polgármester. Úgy fogalmazott, az Európa sorsát meghatározó orosz és nyugati nagyhatalmak által kötött paktum semmiféle önállóságot nem hagyott Magyarország számára. A jaltai konferencián hazánkat, a többi, megszállt keleti állammal együtt a nyugati demokráciák odadobtak az oroszok elé, Sztálin, Hruscsov és Brezsnyev pedig hosszú évtizedekre a kommunizmus szellemi és fizikai szögesdrótját feszítette ki körülöttünk. A múlt öröksége kapcsán, az elmúlt 25 évről szólva arra figyelmeztetett, hogy a kommunizmus zsákutcájába vezető nyomokat el kell tüntetni a közéletből. Szavai szerint a rendszerváltás óta eltelt 25 sem volt elég arra, hogy ki tudjuk rekeszteni a közéletből a magukat demokratának hazudó bolsevikokat. „A katinyi emlékmű, mely előtt most állunk, a tömeggyilkos szovjet hadsereg bűneire emlékeztető művészi mementó. Ahogy a kommunizmus évtizedeiben a szabadság iránti vágy, úgy a lengyel és magyar nép közti összetartozás érzése is állandó élményünk…” – utalt a kelet-közép európai országok sorsközösségére.

Komm3

A beszédet követően elhangzott Radnóti Miklós Töredék című verse. Bús Balázs polgármester után a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, a PM, a helyi Fidelitas, továbbá a bolgár,  lengyel nemzetiségek képviselői,  a DK képviselője, illetve később a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselői  is elhelyezték az emlékezés virágait az emlékműnél.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság