„A különbségek helyett a hasonlóságok a fókuszban” – Rehabilitációs központunk csapata öleléssel és izgalmas programokkal várta a szigetlakókat

Hírek
Közzétéve:

Az idei Sziget Fesztiválon rehabilitációs központunk ellátottjai és munkatársai szórakoztató, izgalmas és nem utolsó sorban a fogyatékossággal élő emberekkel kötetlen kapcsolatteremtést szolgáló programokkal várták az odalátogatókat. A három nap alatt a Tarka-Barka Land sátorban sok fesztiválozó megfordult és életre szóló élményekkel gazdagodott.

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ tetterős csapatának tagjai, miután beköltöztek a fesztivál területére, így számoltak, be élményeikről: „Csodálatos első napot tudhatunk magunk mögött. Rengeteg ölelést és mosolyt kaptunk a szigetlakóktól, akik hatalmas lelkesedéssel festettek velünk kulcstartókat, és készítettek szebbnél szebb barátság karkötőket.”

Kézművesedkedés újrahasznosított anyagokkal, közös fotók emlékbe

És ahogy teltek a napok, ellátottjainknak egyre több emberrel volt módjuk találkozni, beszélgetni, kapcsolódni. Hiszen a remek hangulatnak és a szeretetteljes fogadtatásnak gyorsan híre ment, így a Tarka-Barka Land sátrunkat sok szigetlakó, számos nemzetet és korosztályt képviselve, látogatta meg.

A rehabilitációs központ közösségének arra is volt gondja, hogy újrahasznosított alapanyagokból készüljenek a szép ajándéktárgyak ellátottjaink segítségével, akik a papírfonás rejtelmeibe is örömmel vezették be a látogatókat. A szív alakú kivágással díszített fotófal szintén rendkívül népszerűnek bizonyult, rengeteg páros polaroid fénykép készült, amelyekhez emlékül megható köszöntő sorokat írtak a fesztiválozók.

Egy világ, ahol teljes az elfogadás

A Tarka-Barka Land sátorban lehetőség volt arra is, hogy a kerületi intézményünkben készült ügyességi játékokat a vállalkozó kedvűek kipróbálhassák, a legnépszerűbbnek mégis az ellátottak által kezdeményezett, zenés flashmob és a free hug, azaz az ingyen ölelés bizonyult. Arra is volt alkalom, hogy a munkatársaink az értelmi fogyatékossággal élő embereket érintő nehézségekről, akadályokról és kihívásokról beszélgessenek az érdeklődőkkel.

Rehabilitációs központunk csapatának tagjai így foglalták össze a Sziget Fesztiválon tapasztaltakat: „Mindannyiunkat elrepített egy olyan világba, ahol teljes az elfogadás. Különbségek helyett a hasonlóságok kerültek valamennyiünk fókuszába.”

Hogy ők is láthatóvá váljanak!

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ hivatásának tekinti a társadalmi szemléletformálást, az intézmény munkatársai fontosnak tartják láthatóvá tenni a valamilyen elakadással élő társaink ügyét. Ahogyan Busi Zoltán, a központ intézményvezetője fogalmazott, a fogyatékossággal élő emberek és a pszichiátriai betegek nem minden esetben tapasztalnak elfogadást a többség részéről, ennek hátterében előítélet, információhiány, félelem lehet, ezért lényeges a társadalom érzékenyítése, a nyitottság növelése.

Közös felelősségünk, hogy ők is láthatóvá váljanak, és nemcsak a problémáik, nehézségeik, hanem az értékeik is. Ennek a törekvésnek egy szép, szívet melengető példája a jelenlét a Sziget Fesztiválon, köszönjük mindenkinek, aki részt vett és valamilyen módon hozzájárult a három nap sikeréhez!

Ellátottjaink és kollégáink ígérik, jövő nyáron visszatérnek a Szigetre, és még több izgalmas programmal várják a hozzájuk látogatókat.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság