A Láss, hogy ők láthassanak program keretében ma egy kerületi gyermekotthonban ellenőrizték a gyerekek látását

Hírek
Közzétéve:

A „Láss, hogy ők láthassanak” program első állomása tavaly októberben Fonyódon, majd Esztergomban volt.

A mai harmadik, sajtótájékoztatóval egybekötött szűrési alkalmon Szajlai Adrienn, Budapest III. Kerületi Szent Miklós Óvoda, Általános Iskola, EGYMI, Kollégium és Gyermekotthon intézményvezetője, Dr. Simon Attila István helyettes államtitkár, Leányfalvi Tamás, a Magyar Látszerész Szövetség ügyvezető alelnöke, Pali Róbert, a Magyar Látszerész Szövetség korábbi alelnöke, Vonyarcvashegy polgármestere és Turgonyi Dániel, Óbuda-Békásmegyer oktatásért felelős alpolgármestere is részt vett.

Dr. Simon Attila István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért Felelős helyettes államtitkára köszöntőbeszédében elmondta, 23 ezer gyermek, fiatal felnőtt nő fel a vér szerinti családján kívül, ebből 7-8 ezren élnek intézményi keretek között. „Nagyon fontosak az ilyen kezdeményezések, melyekhez a minisztérium is minden segítséget megad.”

Leányfalvi Tamás, a Magyar Látszerész Szövetség ügyvezető alelnöke szerint az egyik legfontosabb, hogy az iskolás, óvodás gyerekek jól lássanak. A program első két szűrési helyszínén közel száz gyermek látásvizsgálata valósult meg, akiknek közel felénél látáskorrekcióra volt szükség.

Az ügyvezető alelnök elmondta, végső céljuk egy az országos látás-prevenciós program, melynek első szakasza a gyermekotthonban élő gyermek látásellenőrzése és szükség esetén ajándék szemüveg biztosítása. Ezt követően a nevelőszülői hálózatban élő gyermekek számára szeretnék biztosítani a látásellenőrzést és a kedvezményes szemüvegvásárlás lehetőségét, végül az összes magyarországi általános iskolás gyermeknek elvégeznék a szűrést.

A szövetség véleménye szerint a leszűrt gyerekek hozzávetőlegesen harmada szorul majd látáskorrekcióra elsősorban a digitális eszközök napi szintű használata miatt.

Videóüzenetében dr. Kásler Miklós, a programot támogató Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere is megköszönte a szövetség kezdeményezését és sok erőt, tapasztalatot, valamint sok sikert kívánt a kezdeményezéshez.

A Szent Miklós Óvoda, Általános Iskola, EGYMI, Kollégium és Gyermekotthon intézményvezetője, Szajlai Adrienn külön köszönetét fejezte ki az egyesületnek azért, hogy a Gyermekotthonban élő valamennyi gyermek látásvizsgálatát elvégzik. „Ez különösen fontos az óvodai, iskolai tevékenységek során, ezért nagyon hálásak vagyunk azért, hogy harmadik, ugyanakkor Budapesten első helyszínként vehetünk részt ebben a fantasztikus kezdeményezésben.”

A program ismertetését követően megkezdődött az otthonban élő gyermekek látásvizsgálata.

Dr. Simon Attila István helyettes államtitkár

Leányfalvi Tamás

Szajlai Adrienn intézményvezető

Látásvizsgáló gép

Látásvizsgálat a gyermekotthonban

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság