A Magyar Népzeneoktatás Ünnepe

Hírek
Közzétéve:

 A rendezvény azzal a szándékkal jött létre, hogy megérdemelt és kiemelt figyelmet kapjon a világon egyedülálló kulturális örökségünk, a magyar népzeneoktatás.

A programsorozat május 19-én 17.30 órától az ország legnagyobb múlttal rendelkező, népzenét oktató házigazda intézményében, az Óbudai Népzene Iskolában veszi kezdetét. A megnyitón a Kobzos Kiss Tamás emlékhelyet átadja Professor Emeritus Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Az emlékhely átadása után 19 órai kezdettel Ünnepi Koncerttel várják a szervezők a közönséget az Óbudai Társaskörbe. A koncerten a néhai Kossuth-díjas előadóművész pályatársai, a Kobzos Kiss Tamás Vándordíj díjazottjai és az Óbudai Népzene Iskola tanárai adnak műsort. Köszöntőt mond Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

Az ünnepi programok május 20-án folytatódnak Óbudán a Fő téren és a Kobuci kertben. A részletes program ITT.

A Magyarországon működő népzenei műhelyek és intézmények óriási összefogásával közel 40 népzenét és hagyományőrző mesterségeket oktató művészeti iskola mutatkozik be az ország minden tájáról.  A népzenei műhelyek Mesterek és Tanítványok koncertjei mellett május 20-án, a Fő tér nagyszínpadán egy különleges hangszeravatásra kerül sor a CIMBALOM ÜNNEPEN. A hangszert a nagyközönség előtt első alkalommal 16.30 órától a Balogh Kálmán Trió koncertjén hallhatjuk. A nagyszínpadon kora délutántól késő estig a magyar népzene és világzene jeles muzsikusai váltják egymást. 18.30-tól Nikola Parov Quartet és Herczku Ágnes fergeteges koncertjére vigadhatunk, majd Virágvölgyi Márta és a „Hölgykoszorú”, azaz csupa női népzenész muzsikál. A napot fergeteges táncházi mulatsággal zárjuk.

A fesztiválon szakmai programok és versenyek, továbbképzések is várják az érdeklődőket.  A Tuka Zsigmond Citeraverseny az Óbudai Népzenei Iskolában zajlik egész nap. Az Esernyős Kulturális Pontban várják az óvónőket, tanítókat a „Néphagyományok az óvodában” – szakmai programsorozat bemutatására, amely ebben a tanévben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával valósult meg.

A fesztivált az egész napos szabadtéri családi programok teszik teljessé. Az ÖrömZeneTéren egész nap aprók tánca és közösségi muzsika, az Élő műhelyekben kézműves iskolák, mesterség és könyvbemutatók, a Magyar Hangszermíves Céh, a Nádudvari Szakiskola és a Tündérkert Muzsikás mesetér várja a közönséget. A Míves VásárTéren népművészeti, iparművészeti portékák vására, gasztronómiai csemegék tárháza, Népi játékok játszótere és kosaras körhinta várja a nagyérdemű publikumot.

A rendezvény ingyenes,  az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával valósul meg.

Szervező: Magyar Hangszermíves Céh; Századok Öröksége Produkció

www.festumrendezveny.hu ; https://www.facebook.com/SzazadokOroksege/

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság