A málenkij robotra elhurcolt ártatlan óbudai civil áldozatok emlékének adóztunk

Hírek
Közzétéve:

 

“Oroszföldön meggyötörve
a halálé lettek ők,
titokban őrzik csontjaikat
a jeltelen temetők.”

Lágerballada -részlet

A málenkij robot az orosz „malenkaja rabota” szóból ered, jelentése „kis munka”. 1944-re Magyarországot sokkoló károk érték: óriási emberi veszteségek, a vesztes háború tudata és a reménytelen harcok, a bevonuló csapatok pusztítása. Ebben a testet-lelket megnyomorító időszakban, még egy katasztrófával szembe kellett néznie hazánk lakosságának: az ország területén egyre beljebb nyomuló Vörös Hadsereg által végzett erőszakos toborzás „egy kis munkára”, ami valójában kényszermunkatáborba történő elhurcolást jelentett.

Január 29-én a  málenkij robotra elhurcolt ártatlan németajkú óbudai civil áldozatokról szentmisével és koszorúzással emlékeztünk meg.

A harmadik kerületi Szent Péter és Pál-főplébánia-templomban szentmisével emlékeztünk meg az Óbuda-Békásmegyerről a Szovjetunióba, kényszermunkára hurcolt ártatlan civilek tragédiájáról. A szertartáson Franz Schubert miséjét a Braunhaxler Dalkör énekelte, Ötvös Csilla, a Magyar Állami Operaház magánénekese Shcubert Ave Maria című művét adta elő, közreműködött Hegedűs Valér orgonaművész.

A megemlékezés a Fő téren, a Polgármesteri Hivatal falára állított emléktáblánál folytatódott. Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke (SZORAKÉSZ) ünnepi beszédben emlékezett a szomorú történelmi eseményre.

Koszorút helyezett el az emléktáblán:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat nevében dr. Kiss László polgármester

A Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének nevében Menczer Erzsébet elnök

Az 56-os Szövetség nevében Égi Pál elnök

A Magyar Vidék ’56 Szervezet nevében Meyer Ferenc országos alelnök

A III. kerületi Fidesz nevében Csikósné Mányi Júlia és dr. Szendrődi Csaba önkormányzati képviselők

A Német Nemzetiségi Önkormányzat, Óbuda-Békásmegyer nevében Müller István képviselő és a Braunhaxler Egyesület nevében Pappné Windt Zsuzsanna elnök

A megemlékezés végén Tercsi Zoltán atya, a Szent Péter és Pál-főplébánia-templom plébánosa megáldotta az elhurcoltak emléktábláját, majd a jelenlévők közösen imádkoztak az áldozatokért és családjaikért.

A Málenkij robot történeti forrása és Lágerballada részlet: Magyar Nemzeti Múzeum,

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság