A mentők napja – Köszönjük a Mentőszolgálat fáradhatatlan és kitartó munkáját!

Hírek
Közzétéve:

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és a mentés állami feladattá vált.

A Mentőszolgálat jelenleg 255 mentőállomással rendelkezik. Elhelyezkedésüket úgy alakították ki, hogy a riasztását követő 15 percen belüli az ország valamennyi pontján a mentés helyszínére tudjanak érkezni. A mentőegységek 38 millió kilométert tesznek meg évente Magyarország útjain.

Az Országos Mentőszolgálat személyi állománya 8500 mentődolgozóból áll, akik évente 1,2 millió embert látnak el szakszerűen. Ez a szám a koronavírusos eseteket is tartalmazza: gyanús és fertőzött betegekből 155 ezret szállítottak kórházba. A legkomolyabb tehernövekedést  azonban a mintavételek jelentették számukra: több mint 1,2 millió mintavételt végeztek az elmúlt kicsit több, mint egy évben. Az elmúlt hónapokban pedig a járvány harmadik hulláma miatt egy párhuzamos mintavételi szolgálatot építettek fel. 

A Magyar Nemzeti Bank új 10 és 20 forintos pénzérméket bocsátott ki tavaly nyáron a koronavírus járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló honfitársaink, köztük a Mentőszolgálat áldozatos munkájának elismerése és az irántuk érzett tisztelet kifejezéseként. Az érme hátulján “Tisztelet a hősöknek” felirat olvasható.

Azonban nemcsak a Jegybank fejezte ki háláját a mentősök embert próbáló helytállásáért. Egy áprilisi, mentősöket ért sajnálatos feljelentést követően tucatszámra jelentek meg országszerte azok a gyorséttermek, hamburgerezők és vendéglátóhelyek, ahol kedvezményesen vagy éppen ingyen tudnak ételhez jutni az életmentő mentősök.

Április 9-től az Esernyős Kávézóban is minden mentőst, aki betér, meghívnak egy kávéra.

Az Országos Mentőszolgálat az akcióban részt vevő éttermekre létrehozott egy márkanevet, amely a vicces Hambulancia lett. Nem véletlen a névválasztás: két dolog miatt döntöttek emellett. Egyrészt, mert ezek az étkezdék támogatják a mentősöket, másrészt pedig a mentősök kiképzik ezeknek a helyeknek a dolgozóit újraélesztésre és életmentésre. Ezáltal kétszeresen is partnereivé válnak egymásnak.

A Hambulanciákat matricával látják el a jövőben, hogy bárki felismerhesse ezeket a helyeket.

Köszönjük a Mentőszolgálat áldozatos és fáradhatatlan munkáját!

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság