A munkavállalók szolidaritását ünnepeljük – Május 1. a munka ünnepe

Hírek
Közzétéve:

Ma az 1886-os chicagói tömeges munkássztrájk emléke előtt tisztelegünk: a nyolcórás munkaidő bevezetéséért küzdöttek a munkásszervezetek és a munkabeszüntetéshez csatlakozók e napon. Megmutatták nekünk, hogy a közösség és a szolidaritás ereje felbecsülhetetlen.

Az egykori sztrájkba lépő elődeink történelemi üzenete ma is érvényes: nem rabolhatják el tőlünk a munkavállalói jogainkat; nem vehetik el tőlünk a tiltakozási jogainkat; nem kényszeríthetnek túlórára; nem tehetik meg, hogy nem fizetik ki a túlórákat megemelt bérezéssel; nem korlátozhatják a szakszervezetei jogainkat, a gyülekezési jogunkat, a szólásszabadságunkat.

Értéket teremtünk

A 19-20. századi munkások harcának és a jogaikért folytatott küzdelmének köszönhetjük, hogy ma már jobb helyzetben vannak a munkavállalók. De vannak bőven hiányosságok, így továbbra is figyelnünk kell és védeni kell jogainkat, mindebben a közösség ereje lehet az egyik leghatékonyabb eszközünk.

Igen, hiszünk a közösség erejében. Hiszen a munka jó esetben nemcsak megélhetést és jövedelmet biztosít, hanem egyéni, közösségi és társadalmi értékeket is teremt.

Közösségben ünnepelni még jobb

Május 1. így az egységes munkavállalói közösség napja is, amikor felidézzük és ünnepeljük a szolidaritás, az egység és az egyenlőség fontosságát. És arra emlékeztet bennünket, hogy a munka értékes és becsülendő, hát el is várjuk, hogy értékeljék és megbecsüljék azt.

Május elseje tehát kiváló alkalom, hogy közösségben ünnepeljünk. Számos majális, családi program kínálkozik a fővárosban, hogy együtt legyünk, a Budapesti Tavaszi Fesztivál pedig egészen május 12-ig közel 30 helyszínen várja a budapesti polgárokat és az idelátogatókat.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság