A Pók utcai hibridnyárfa-sor rekonstrukciója

Hírek
Közzétéve:

Mint minden élőlény esetében, a fáknál is eljön az elpusztulásuk ideje. A Pók utcai nemes vagy hibrid nyárfák (Populus ×euramericana) az európai és észak-amerikai nyárfák keresztezésével jöttek létre. A nyárfák fatestszerkezete gyenge minőségű puhafa, vágásfordulójuk 15–30 (40) év.

A II. világháború alatt, főleg Budapest ostromakor, a lakossága éhezett és fázott, így az akkori városvezetés az emberélet mentése miatt engedélyezte a közfák kivágását és eltüzelését. Később, a kommunista diktatúra városrészmegújításai, szanálásai és panelépítései szintén nem kímélték a fákat. Már ekkor igény merült fel a kopár paneldzsungelek közti fásításra. Az akkori igény gyorsan növő, nagy árnyékot adó fák iránt volt, amit könnyű szaporítani. Így esett a választás az euramerikai hibrid nyárra (Populus ×euramericana), a japán nyárra (Populus simonii) és (ritkábban) a berlini nyárra (Populus ×beroliensis).

Ezek a fajok botdugványozhatók, azaz az akár 2 méter hosszú vízhajtások dugványozhatók, akár egy év alatt is elérhető 2–3 méter magas dugvány.

A tájépítő- és kertészszakma akkor is tudta, hogy ez csupán időszakos megoldás, sőt gyakran a „nemes” fafajokat rövid életű fákkal vették körbe a megfelelő borítási érték mielőbbi elérése érdekében (aláfásítottak). Ezeket az alátelepítéseket 5, 10, 15 év után, mire a nemes, fő fafaj megerősödött, eltávolításra szánták.

Ám megváltozott mind a lakossági igény, mind a jogszabályi háttér, így ezek a fák ránk maradtak.

Mivel ezek a fák gyorsan nőnek, faanyagszerkezetük laza, könnyen törnek, így életveszélyessé válnak, ráadásul az egyre zsúfoltabb városszerkezetben egyre több az interakció ezekkel a fákkal.

A Pók utcai nyárfák bőven túl vannak a vágásérettségükön. Mikor gyerekként a Nánási úti strandra jártunk táborozni, már akkor is hatalmasak voltak, és akkor is jelentősen leromlott állapotúak.

A Pók utcai nemes nyárfák (96 darab) mára közvetlen élet- és balesetveszéllyel fenyegetnek. Rendszeresen nagy méretű, akár 40 cm átmérőjű ágak hasadnak le róluk, hullanak a zöldfelületre, az Aranyhegyi-patakba, a közművekre és az úttestre.

Jól láthatóan minden egyeden súlyos, életveszélyes sérülés vagy betegség látható vizuális faértékelési módszerrel is: gyökérnyakkorhadtak, gyökérnyakodvasak, fagylécesek, törzskorhadtak, törött vagy lehasadt vázágúak, szinte minden egyed koronája jelentős részben visszaszáradt.

Rendkívüli leromlott állapotukat a külsérelmi nyomokon kívül jól mutatják a taplófajok jelenléte, a különböző harkályfajok nagymértékű faragásnyomai, ahogy a különböző farontó rovarokat és lárváikat kibontják a fatestből.

Pótlásukra 96 darab, őshonos, nagy lombkoronájú és nagy termetű fafaj kerül elültetésre, faiskolai készletektől függően áprilisban vagy 2022 őszén.

Kérjük, hogy a munkálatok alatt különös óvatossággal közlekedjenek az utcában, lehetőség szerint ne álljanak vagy parkoljanak gépjárművel vagy kerékpárral a fák alá, illetve lehetőség szerint a sétákat, kutyasétáltatásokat is az Arany-patak északi, biztonságos oldalán tegyék.

Kérdéseiket, észrevételeiket a lakossag-fokertesz@obuda.hu e-mail-címre várjuk.

Segítő együttműködésüket és megértésüket köszönjük!

dr. Kerényi-Nagy Viktor

főkertész

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság