A Pók utcai nyárfák állapotának bemutatására lakossági bejárást tartott a kerület főkertésze

Hírek
Közzétéve:

Április 19-én nyilvános faápolási, lakossági bejárást tartott dr. Kerényi-Nagy Viktor főkertész a Pók utcai nyárfasor rekonstrukciója kapcsán.

A bejáráson részt vett Burján Ferenc környezetvédelemért felelős alpolgármester, Szkaliczki Tünde képviselő, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Rácz Ferenc városüzemeltetési vezető, több civil szervezeti képviselő, valamint harmadik kerületi lakosok.

Dr. Kerényi-Nagy Viktor rövid történeti kitekintést követően részletesen bemutatta a fák lelőhelyi (termőhelyi) adottságait, részletesen megnézték a jelenlévők a gyökérnyak-, törzs-, koronaalapi és koronaproblémákat (odvak, röpnyílások, vízzsákok, háncs- és fatestsérülések, kéreghiányok, taplógombák stb.).

Mint írta a főkertész: „A Pók utcai nyárfasor közvetlen élet-, vagyon- és közlekedésbiztonsági veszélyt jelent, így a 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet 4. § (1-3) és 7. § (1) értelmében megkezdtük a veszélyhelyzet elhárítását.

Első lépésként elkordonoztuk a fák alatti területet. Köszönjük, hogy senki se parkol(t) ide.

Jövő héten, az április 26-i héten megkezdődnek a faápolási munkák: koronakönnyítés, gallyazás, csonkolás vagy kivágás 96 darab fát érint.

A fák állapotáról részletesen beszámoltam a helyszínen, a problémás részeket bemutattam.

Mivel közvetlen élet-, vagyon- és közlekedésbiztonsági veszélyről van szó, ezért ezek a beavatkozások bármikor, az év bármely szakaszában elvégezhetők, ráadásul jogszabályi kötelezettségünk is ezek elvégzése.

A területen lehetséges egyéb közműfejlesztés vagy közműfelújítással együtt szerettük volna elvégezni a fasor-rekonstrukciót a téli és kora tavaszi időszakban, de azok a munkálatok elhúzódnak, a fák állapota pedig kritikussá vált, ezért a faápolási munkákkal tovább várni nem tudunk.

Faápoló kollégáink minden esetben ellenőrzik ilyen időszakban, hogy az adott faegyeden van-e fészek vagy odú – ilyenkor a természetvédelmi szempontok figyelembevételével történik meg a veszélyelhárítás.

A fakivágás tényét a kivágást követő három napon belül kell bejelenteni a területileg illetékes jegyzőhöz (346/2008. korm. r. 7. § (1)a pontja értelmében), aki továbbítja a Kormányhivatalhoz, amely Eljáróhatóságot jelöl ki.

A kivágott fákat a 23/2018. (IV. 26.) Önkormányzati rendelet 12. § (2) értelmében a kivágást követő év december 31-ig, jelen esetben tehát 2023. december 31-ig kell elvégezni a pótlást, amelynek tényét a Kormányhivatal által kijelölt Eljáróhatóság ellenőrzi.

A kivágott és egyéb módon kezelt fákat viszont már idén, 2022 novemberében pótoljuk, azaz 96 darab, legalább 6 cm törzsátmérőjű, 18–20 cm törzskörméretű, kb. 3-5 méter magas, kétszer iskolázott, földlabdás, őshonos hársfával (Tilia fajok) végezzük el.

2016–2020 között közel 3000 darab fa pótlása maradt el, ezekből 2020 novembere óta mintegy 2000 darab fa került közterületen bepótoltatásra, míg magánterületen mintegy 600 darab – a Pók utcai fák is pótlásra fognak kerülni!”

A főkertész köszöni az itt élők együttműködését és szíves türelmét. Mint írta, jövő tavasszal már egy gyönyörű, illatos hársfasor fogja díszíteni ezt a területet.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság