A Római-part természeti értékeit megóvjuk és megújítjuk – Közös sajtótájékoztató Karácsony Gergellyel az árvízvédelemről

Hírek Zöld iroda Kiemelt hírek
Közzétéve:

A Csillaghegyi-öbölzet biztonsága és árvízvédelmi fejlesztése volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester és dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere közösen tartott a harmadik kerületi polgármesteri hivatalban.

Karácsony Gergely főpolgármester sorra ellátogat a budapesti kerületekbe, hogy a helyi városvezetéssel értékelje a mögöttünk álló ciklust és a jövőbeni közös tervekről egyeztessenek. A mai kihelyezett fővárosi kabinetülésnek az óbuda-békásmegyeri polgármesteri hivatal adott otthont és további vendégeinek voltak Újpest vezetői, hiszen a mai ülés középpontjában a III. és IV. kerület ügyei álltak, ezt követően pedig sajtótájékoztatót tartottak a résztvevők.

Klímaválság: új kihívások az árvízvédelemben

Karácsony Gergely főpolgármester a sajtó megjelent képviselőinek hangsúlyozta, hogy Óbuda-Békásmegyer és Újpest kiváló partnerei a fővárosnak abban, hogy az helytállhasson a 21. század hívásainak közepette, és így valóban zöld és szociális városként szolgálhassa az itt élőket és az idelátogatókat.

A főpolgármester többek között felhívta a figyelmet: amellett, hogy az árvíz természetesen reális veszély a Duna melletti kerületek számára, a klímaválság ebből a szempontból is új próbatételek elé állít minket. Jó példa erre a múlt év végi árvízhullám, amely a megszokottól eltérő időpontban érte el Budapestet. Az árvízvédelem közös feladatunk, és a fővárosi és kerületi közös akarat is megvan arra, hogy a kiemelten fontos Római-part védelmét úgy oldjuk meg, hogy mindeközben természeti értékeit megóvjuk és megújítsuk.

Európai forrás a Csillaghegyi-öblözet védelmére

Nemcsak az akarat, de a forrás is megvan a Csillaghegyi-öblözet és a Duna szemben lévő partján fekvő negyedik kerületi, észak-pesti szakasz korszerű árvízvédelmének befejezésére. Erről már Tüttő Kata főpolgármester-helyettes tájékoztatott, valamint arról, hogy európai uniós forrásból valósul meg a fejlesztés.

A főpolgármester-helyettes arra is kitért, hogy a fővárosi önkormányzatnak nemcsak az árvízvédelem megerősítése a feladata, ugyanakkor Budapest lakóinak biztonságos ivóvízellátásáért is felel. Szintén az európai uniótól származó pénzből sikerült a főváros vízkitermelő kútjait megújítani, elöregedett vezetékeit és – ami a legfontosabb és minden kerületet érint – ólomalapú vízbekötő rendszereit kicserélni.

Akarod-e, hogy érintetlen maradjon a Római-part?

„Mi itt, Óbuda-Békásmegyeren valljuk, hogy gyermekeinknek és unokáinknak építjük a kerületet, tehát minden együttműködésünk a fővárossal egy irányba, értékeink megóvásának irányába tart – mondta dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a sajtótájékoztatón. – Így akár Hajógyári-szigetet vagy a Mocsárosdűlőt kell ingatlan-spekulánsoktól együtt megvédelmeznünk, akár olyan közös projektjeink vannak, mint a Pünkösdfürdő Park megvalósítása, amely minden létező környezetvédelmi elismerést elnyert, a természet megóvása az első és legfontosabb szempontunk, amely teljes harmóniában van az itt élők szándékaival is.”

Az itt élők véleményének figyelembevétele nélkül nem születhet döntés a harmadik kerületben, mondta Óbuda-Békásmegyer polgármestere, és ezen elv alapján megkérdezzük a lakosságot arról is: Egyetért-e azzal, hogy a Római-part érintetlen maradjon, ne ott épüljön a gát? Ez egy az Óbuda-Békásmegyeren élőket érintő fontos hat kérdésből, amelyre a nemrégiben indult kerületi konzultáció keretében választ várunk.

Zöldítés, zöldítés, zöldítés

Déri Tibor, Újpest polgármestere arról beszélt a tájékoztatón, hogy a negyedik kerület kapcsolatát gyümölcsözőnek tartja a fővárossal, még ha vannak is vitáik, hiszen abból is tanulnak, és végül mindig egyetértésben döntenek. Dr. Trippon Norbert negyedik kerületi alpolgármester és polgármesterjelölt kiemelte, hogy büszkék a fővárossal közösen elért eredményeikre, közösen teremtett értékeikre, amelynek középpontjában Újpesten is a közterületek zöldítése áll.

Köszönjük, a fővárosi és a negyedik kerületi városvezetés képviselőinek, hogy elfogadták meghívásunkat a délelőttre. Mindig előremutató és hasznos tapasztalat a közös számvetés és a közös jövőtervezés.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság