„A semmiből egy új, más világot teremtettem.” – November 3. a magyar tudomány ünnepe

Hírek
Közzétéve:

November 3-án, a magyar tudomány ünnepén arról emlékezünk meg, hogy 1825-ben e napon Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására. A magyar tudományos élet számos intézménye, köztük az Óbudai Egyetem, változatos rendezvényekkel készül az ünnepnapra.

Széchenyi István 198 éve november 3-án kezdeményezte a Magyar Tudós Társaság létrehozását, és ezzel lehetővé tette az akadémia megalapítását. Hagyománya van annak, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és más szakmai intézmények, többek között a hazai egyetemek is programok, előadások, konferenciák szervezésével készülnek az ünnepre.

Hódolat a Bolyaiaknak

Az Óbudai Egyetem, mint az egyik szervező működik közre a november 3-án kezdődő Bolyai 200. művészeti és tudományos fesztivál programjában. A Temesvárra tervezett esemény kezdeményezői hangsúlyozzák, ez a fesztivál nem egy matematikai-fizikai konferencia, hiszen számos programja mutatja be a Bolyaiak széleskörű munkásságát a kertészettől a borászatig, az erdészettől a kemenceépítésig, az irodalomtól a zeneelméletig.

November 3-a magyar tudomány történetében valójában két szempontból is kiemelkedő jelentőségű nap. Széchenyi István 1825. évi felajánlása mellett Bolyai János Temesvárról küldött híres levelének 200. évfordulójáról is megemlékezünk, a matematikus e napon írta édesapjának, a szintén matematikus Bolyai Farkasnak: „A semmiből egy új, más világot teremtettem.”

Kérdezzünk a kutatótól!

A Magyar Tudományos Akadémia az idei magyar tudomány ünnepén kiemelt figyelmet szentel a mesterséges intelligenciának és minden olyan technológiai területnek, amely megértésében a tudomány magyar művelőinek meghatározó szerepük van. Indokolja ezt, hogy forradalmi változás küszöbén állunk, és így egyre többen vállalkoznak a mesterséges intelligencia szerepének megjóslására.

Miközben ennek a speciális technológiának az előretörését egyszerre övezi lelkesedés és aggodalom, hiszen valóban nem látható előre, mit hoz a jövő. Ám ez egy sor más kérdésre is igaz, amelyeket most, az ünnepi rendezvény alkalmából egyenesen is feltehetünk számos magyar kutatónak!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság