A szmolenszki légi katasztrófa áldozataira emlékeztünk

Hírek
Közzétéve:

A légi katasztrófa áldozataira, köztük Andrzej Przewoźnikra emlékezett ma koszorúzással egybekötött tiszteletadáson a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége részéről Marcin Bobińskia, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, dr. Kiss László, valamint Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Wesolowski Korinna.

A 2010. április 10-én történt szmolenszki légi katasztrófa során a Lengyel Légierő utasszállító repülőgépe Oroszországban, a szmolenszki katonai repülőtér közelében lezuhant. A gép fedélzetén a lengyel elnök, Lech Kaczyński, valamint az ország politikai és katonai vezetésének számos tagja utazott a katinyi vérengzés 70. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésre, köztük Andrzej Przewoźnik is. A repülőgép 96 utasa közül senki sem élte túl a katasztrófát.

Andrzej Przewoźnik 1992-től a Lengyel Nemzeti Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács titkára volt, államtitkári rangban. Tagja volt többek között az auschwitz–birkenaui haláltábor, a Varsói Felkelés Múzeuma és számos történelmi múzeum felügyelőtanácsának. Rendszeresen publikált magyar történelmi vonatkozású írásokat, a vezetése alatt álló tanács anyagilag is támogatta a lengyelországi magyar emlékhelyek, katonasírok, a lengyel–magyar barátság kiemelkedő személyiségeinek és helyszíneinek megjelölését szolgáló kezdeményezéseket.

Andrzej Przewoźnik, a lengyel–magyar barátság fáradhatatlan támogatójának tiszteletére 2017-ben emléktáblát avatott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat.

Az Óbudai Árpád Gimnáziumnál e tábla előtt hajtottak ma fejet a résztvevők, emlékezve az áldozatokra.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2022. április 12-én koszorúzással egybekötött megemlékezést tart a katinyi áldozatok emlékére. A tiszteletadásra minden érdeklődőt várunk szeretettel! A részletek ITT olvashatók.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság