A zebrák is jól érzik magukat Óbudán!

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pályázatot hirdetett a kerület iskoláinak: Tervezz újra egy városrészt úgy, hogy a zebrák is jól érezzék magukat! címmel.

Az elképzelést a Vasarely Múzeum nagy nyitottsággal fogadta és Juhász Litza, a múzeum munkatársa a múzeumpedagógia tapasztalatai alapján fogalmazta meg a pályázat célját és feltételeit.

Victor Vasarely, akinek a múzeuma Óbudán a Szentlélek téren található, olyan művész volt, aki a művészetet mindenki számára érthetővé és elérhetővé akarta tenni. Így a múzeumból kilépve a városi teret is a játékterévé tette, köztéri szobrokat, falakat, épületeket tervezett, miközben egy színes városról álmodott, ahol a szürke épületekhez illeszkedő csodálatos színű kompozíciók teszik szebbé a városlakók mindennapjait. A magyar –francia művész az optikai festészet, az op-art legnagyobb alkotója volt, Zebra sorozata az egyik leghíresebb alkotása.

A pályázat mottóját adó Zebrák című kép, mindenkit elgondolkodtatásra késztet. Nem elég nézni a képet, mélyebbre kell látni, meg kell érteni. Ezt a fontos üzenetet emelte ki Kelemen Viktória alpolgármester asszony is.

A beérkezett pályaművek közül a zsűri az alábbi iskolákat díjazta:

  1. helyezett: Pais Dezső Általános Iskola
  2. helyezett: Szent-Györgyi Albert Általános Iskola
  3. helyezett: Aelia Sabina Művészeti Iskola

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság