Adj vért és ments meg három életet! ‒ Június 14. a véradók világnapja

Hírek
Közzétéve:

Ma világszerte azokat köszöntjük, akik vérükkel életet és reményt adnak rászoruló embertársaiknak. Köszönjük önzetlen segítségnyújtásukat!

A magyar Országos Vérellátó Szolgálat által közzétett adatok szerint a világban minden második másodpercben újabb embernek van szüksége vérkészítményre, tehát a gyógyítás és az életmentés véradók nélkül elképzelhetetlen. Miközben egyetlen véradással akár három ember életét is megmenthetjük!

A véradók világnapját 2004 óta ünnepeljük június 14-én. Emléket állítva az 1868- ban ezen a napon született Karl Landsteiner Nobel-díjas orvosnak.

Az osztrák fiziológus és immunológus 1901-ben fedezte fel az emberi vércsoportok rendszerét. Az ő felfedezésének köszönhetjük a biztonságos vérátömlesztést.

Véradásra az az egészséges ember jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős, és a testtömege eléri az 50 kilogrammot. Fontos tudnunk, hogy két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy regenerálódjon.

Véradás előtt fogyasszunk bőségesen folyadékot és étkezzünk a megszokott módon. De kerüljük a zsíros ételeket!

A véradás helyszíneiről és időpontjairól itt tájékozódhat, és ugyanitt foglalhat is időpontot.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság