A Fő téri adventi vásárunk a főváros legjobb karácsonyváró rendezvényei között szerepelt. A méltató cikkek többek között kiemelték gasztronómiai kínálatunkat is. Ezúttal mi is megosztunk olvasóinkkal egy ünnepi receptet.
Az óbudai vendéglátás történetének és jelenének jó híre jóval messzebbre elér mint a kerület, Budapest ‒ és túlzás nélkül mondhatjuk ‒ az ország határai. Hiszen annyi nemzetiségnek, annyi hagyományőrző konyhának, annyi megújulásra kész és megújuló gasztronómiai műhelynek ad otthont a harmadik kerület.
Így az idei adventi vásárunkon szintén, a sok színes program, a közös gyertyagyújtások mellett gazdag gasztronómiai kínálattal is készültünk. És igen büszkék vagyunk arra, hogy számos cikkben is elismerően szóltak Advent Óbudán 2022 eseményünkről.
És természetesen tudjuk, hogy nemcsak vásárainkon, nemcsak vendéglátóhelyeinken, hanem az óbudai otthonokban is ízes, illatos és fantáziadús ünnepi menük készülnek. Ehhez szeretnénk hozzájárulni: fogadják szeretettel karácsonyi kalácsunk receptjét!
A hozzávalók
50 dkg liszt
2 dl tej
4 dkg élesztő
3 tojás sárgája
1 tojás fehérje
10 dkg margarin
6 dkg kristálycukor
1 vaníliás cukor
1 citrom héja
csipet só
A hozzávalókat összegyúrjuk, fél órán át kelesztjük. A tésztát három részre osztjuk, kinyújtjuk, beletesszük csíkokban a három féle (mák, dió, gesztenye) tölteléket.
A töltelékekhez
Mákos: 12 dkg darált mák, 8 dkg kristálycukor, citromhéj, fahéj, mazsola, vaníliás cukor és tej
Diós: 12 dkg dió, 8 dkg kristálycukor, narancshéj, vaníliás cukor, mazsola és tej
Gesztenye: 15 dkg gesztenyemassza, cukor, rum, tejszín.
A töltelék állagát úgy alakítsuk, hogy semmiképp se legyen lágy.
A megtöltött tésztát összesodorjuk, majd a hármat összefonjuk. Tojássárgájával megkenjük, és 40 percig pihentetjük. Sütés előtt a tetejét darált mákkal megszórjuk.
Sütési idő körülbelül 60 perc.
Jó étvágyat és boldog karácsonyt kívánunk!