Ágaprítási akciót hirdetünk!

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Burján Ferenc klíma- és környezetvédelemért felelős alpolgármester kezdeményezésére térítésmentes ágaprítási lehetőséget biztosítunk a jelentkező III. kerületi lakosoknak a rendelkezésre álló kapacitás erejéig.

Az ágaprítás egyik legfőbb előnye a környezetvédelem mellett a helytakarékosság: a gallydarálás során a tizedére esik össze a nyesedék össztérfogata. Fontos, hogy az elszáradt vagy visszametszett ágakat, gallyakat ledarálva keletkező szervesanyag-halmot mulcsozással vagy akár komposztálva, tápanyagként vissza tudjuk juttatni a saját táptalajukba.

AZ ÉGETÉS TILOS, HISZEN A ZÖLDHULLADÉK ÉGÉSE NAGYON NAGY FÜSTÖT, LEVEGŐSZENNYEZÉST OKOZ!

Mire tudjuk használni az ágaprítékot?

Értékes, zöld anyag, kiválóan lehet belőle talajtakaró mulcsot készíteni díszkertekbe, illetve gyümölcsfák, bokrok alá. Kellően vastag rétegben terítve védi a talajt, a kultúrnövényeket, és nem engedi az elgazosodást és a talaj kiszáradását. Az ágapríték ott marad, ahonnan származik, így a környezeti egyensúlyra is ügyelünk. Visszaadjuk a fát a földnek. (Mulcsnak soha nem alkalmas a diófa és vadgesztenye darálék, valamint a fertőzött és gombás fák aprítéka!)

Részvételei feltételek:

  • a pályázó rendelkezik a III. kerületben kertes ingatlannal vagy telekkel,
  • ingatlanonként maximum 3 köbméter aprítása történik meg,
  • aprítani kívánt ágakat az ingatlan elé kell kirakni, mert az ágaprító berendezés és az azt működtető személyzet az ingatlan területére nem léphet be,
  • az ágaprítás után fennmaradó mulcs, komposztálás céljából a helyszínen marad,
  • kizárólag 15 cm körátmérő alatti, földmentes, sármentes ágakat aprítanak, a kirakott aprítanivalóban nem lehet: falevél, sitt, kő, deszka, raklap, bútorlap stb., ellenkező esetben kollégáink nem végzik el az aprítást!
  • az aprítást 2024. március 4. és március 29. között végezzük, a pontos napjáról és időpontjáról a jelentkezést követően mindenkit e-mail-ben értesítünk.

Jelentkezni a fenti feltételek elfogadásával lehet a piazza.csilla@obkf.hu e-mail címen 2024. február 19., hétfő 8 órától a kapacitás erejéig folyamatosan.

Lakcím (az irányítószám mindenképp szerepeljen!), név, e-mail cím és telefonszám megadása szükséges az akción való részvételhez.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság