Ahol a város és az erdő találkozik – Átadtuk a Kiscelli-Doberdó tanösvényt

Hírek
Közzétéve:

„Mi, harmadik kerületiek azért is vagyunk különösen szerencsés helyzetben, mert a nagyvárosi és a természeti környezet találkozásának lehetünk tanúi nap mint nap – mondta a tanösvény átadásán köszöntőbeszédében dr. Kiss László polgármester. – E különleges adottságban rejlő lehetőségeket használták ki a Kiscelli-Doberdó tanösvényt megalkotó Óbudai Egyetem munkatársai.”

Hiszen a város és az erdő szomszédsága rengeteg hasznos ismertet, rendkívüli tapasztalatot tartogat, ami egyebek mellett arra is felhívja a figyelmünket, hogy a klímaváltozás sem időben, sem térben nem egy távolban zajló folyamat.

A Nézzünk szembe a klímaváltozással! Lakossági szemléletformálás Óbuda-Békásmegyeren projekt keretében az Óbudai Egyetem önkormányzatunkkal partnerségben tervezte és valósította meg a Kiscelli-fennsík természeti és kulturális értékeit bemutató tanösvényt, amelyen információs táblák, valamint online felület és QR-kódos megoldások segítik az élménydús ismeretszerzést.

„Ezek az eszközök lehetővé teszik a tanösvény folyamatos fejlesztését és alakítását is, például a feladatok aktualizálását, bővítését vagy éppen azok korosztályos bontását” – magyarázza dr. Demény Krisztina, az Óbudai Egyetem adjunktusa.

A Kiscelli-Doberdó tanösvény körülbelül egy óra alatt járható be, 1 kilométer hosszú, és 11 állomás segítségével mutatja be a terület változatosságát.

Kovács Richárd Csaba, az egyetem munkatársa, a tanösvény egyik alkotója arra hívja fel a figyelmet, hogy az állomások az általános bemutatáson kívül egy-egy feladat, megfigyelés elvégzését is lehetővé teszik: „Ezzel is igyekeztünk interaktívvá tenni a túrát a tanösvényen. Így például akár a környék levegőszennyezettségének vizsgálatába is bekapcsolódhatunk a növények leveleinek megfigyelése révén.”

(A tanösvény KEHOP-1.2.1-18-2018-00026 „Nézzünk szembe a klímaváltozással! Lakossági szemléletformálás Óbuda-Békásmegyeren” című projekt keretében valósult meg.)

 

Dr. Kiss László polgármester a természeti és kulturális értékeket bemutató Kiscelli-Doberdó tanösvény átadásán

Dr. Kiss László, valamint Bodáné dr. Kendrovics Rita és  dr. Demény Krisztina együtt avatták fel a tanösvény első állomását

Bodáné dr. Kendrovics Rita és dr. Demény Krisztina az Óbudai Egyetem részéről vettek részt az összefogásban

Burján Ferenc környezetvédelemért felelős alpolgármester és dr. Kiss László érdeklődéssel hallgatták Kovács Richárd Csaba beszédét

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Európa egy hónap múlva választ – Május 9. Európa-nap

Hírek
Közzétéve:

Egy hét alatt kétszer is megrongálták a Laktanya utcai biciklis szervizpontot

Hírek
Közzétéve:

A patkányészleléssel kapcsolatos bejelentésekről