Aktív ábrák. Kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban

Hírek
Közzétéve:

A megnyitón köszöntőt mondott Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Kiemelte, hogy a tavalyi Kassák év bizonyította, hogy van még miért beszélni Kassákról és a hazai avantgárdról, valamint annak nemzetközi kapcsolatairól.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere Kassák Lajos munkásságát méltatta beszédében: „Kassák bekapcsolódása az avantgárd nemzetközi mozgalmába már önmagában formabontó. Műveltsége, és a világ dolgait illető tájékozottsága, illetve későbbi ihletettsége ugyanis nem iskolai tanulmányaiból ered, hanem országutak bejárásának nem épp veszélytelen kalandozásaiból. Ösztönös alkotókedve szerencsésen találkozott a hagyományokkal szakító, klasszikus művészi értékszemléletre fittyet hányó, internacionalista avantgárd korszellemével. Számára fontosabbak voltak a folyóiratokban megjelenő országhatárokon átívelő művészi azonosságok, állásfoglalások, mint az adott kor politikai megfontolásai.”

Az utóbbi években a magyar és nemzetközi avantgárdkutatásban két, egymást megvilágító jelenség került az érdeklődés középpontjába: a hálózat és a folyóirat kérdésköre. A most megnyílt kiállítás e két témát köti össze az 1920-as évekbeli avantgárd folyóiratok nemzetközi viszonyrendszerét szemléltető hálózati ábrák elemzésével. A többnyire nemzeti nyelveken íródott lapok nemzetközi kommunikációjában ezek az ábrák elsősorban azt szemléltették, hogy a szereplők hogyan pozicionálták magukat a hálózatban. A folyóiratok kapcsolatainak sajátos vizualizációja nemcsak a lapok közötti viszonyok dinamikus változásairól tudósított szemléletesen, hanem valóságkonstrukcióként is működött: új kapcsolatokat generált, aktívan formálta a kulturális és társadalmi tereket Európában és világszerte.

A megnyitó után a kurátorok bemutatták a kiállítást, ezt követően angol nyelvű kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők az avantgárd folyóiratok nemzetközi hálózatairól Hubert van den Berg (Univerzita Palackého, Olomouc), Adriaan Gonnissen (Mu.Zee, Oostende), Balázs Eszter (PIM–Kassák Múzeum), Dobó Gábor (PIM–Kassák Múzeum) és Szeredi Merse Pál (PIM–Kassák Múzeum) részvételével.

A kiállítás kurátorai: Balázs Eszter, Dobó Gábor, Sasvári Edit és Szeredi Merse Pál
Design: Rudas Klára

A kiállítás a Kassák Múzeumban (Fő tér 1.) tekinthető meg 2019. március 31-ig.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság