Alakítsuk közösen! – A főváros folytatja a Római-part tervezését

Hírek
Közzétéve:

A főváros 2020 őszén széles körű társadalmi bevonással közösségi tervezési folyamatot kezdeményezett a Római-part jövőképének elkészítésére. A tervezés során az árvízvédelem kérdésén túl fókuszba került az a hosszú távú vízió is, amely a Római-part jövőjével és használatával, illetve a különböző funkciók fontossági sorrendjének megállapításával foglalkozott, írta közösségi oldalán Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

A társadalmi tervezési folyamat során hamar egyértelművé vált, hogy a partszakasz sorsára nem lehet pusztán árvízvédelmi kérdésként tekinteni, hanem együtt kell kezelni a helyi sportélet, a természetvédelem, és a vendéglátás kérdéseit.

A tervezési folyamat ezzel összhangban két fontos terület figyelembevételével fog zajlani:

  • Árvízvédelmi tervezési teendők, amelyek részeként az árvízvédelem biztonságát, megvalósíthatóságát, a fejlesztéssel járó környezeti hatásokat, valamint a Római-part jövőképének megállapításait is figyelembe véve döntenek az árvízvédelmi mű nyomvonaláról, majd ezt követően készül el a kiválasztott nyomvonal engedélyezési terve.
  • Ezzel párhuzamosan munkacsoportokban zajló közösségi tervezéssel, a lakosok, a parthasználók, a szakmai szervezetek és a helyi vállalkozók bevonásával készül a Római-part középtávú fejlesztési koncepciója, valamint a parti sétány szabadtér-építészeti koncepcióterve.

A két tervezési feladatban a főváros nagy hangsúlyt helyez a műszaki és a társadalmi igények egyenrangú figyelembe vételére, és azok összehangolására. A feladatokra közös konzorciumként, valamint külön-külön is lehet ajánlatot beadni annak érdekében, hogy minél több szereplőnek legyen lehetősége a pályázásra.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság