Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Áldozatsegítő Programja

Áldozat-
Segítés

MIÉRT INDÍTOTTUK EL EZT A PROGRAMOT?

Turgonyi Dániel alpolgármester vezetésével 2022 októberében indult el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Áldozatsegítő Programja, amelyet több hónapos előkészítés és egyeztetés előzött meg.

A kezdeményezést azért hívtuk életre, hogy a párkapcsolati erőszak, a családon belüli erőszak áldozatai minél gyorsabb és szakszerűbb támogatásban részesüljenek, azoknak pedig, akik az áldozatokkal kapcsolatba kerülnek, minél naprakészebb és szélesebb körű ismereteik legyenek a társadalmi problémáról, valamint a köztük lévő kommunikáció és együttműködés minél hatékonyabb és jobb legyen.

Sok munka vár ránk, de elszántak vagyunk abban, hogy minden lépés, amelyet teszünk az áldozatok helyzetének javítása és a lakosság tudatosítása érdekében, fontos, és nem csak a harmadik kerületben élők számára nélkülözhetetlen. Tudniuk kell az érintetteknek, hogy van hová fordulniuk  – azoknak pedig, akik a mindennapi munkájuk során kerülnek velük kapcsolatba, igyekszünk minden segítséget megadni, hogy aztán ők is hatékonyan és szakszerűen segíthessenek.

A Turgonyi Dániel alpolgármesterrel készült interjúnkat ITT olvashatják el.

A PROGRAM CÉLJA A HARMADIK KERÜLETBEN

Alapvetően az érintettek – kapcsolati erőszak áldozatai, családon belüli erőszak áldozatai – segítése, a probléma tematizálása és tabutlanítása, a rendszer szereplői közötti párbeszéd elősegítése, képzések szervezése, valamint lakossági érzékenyítés, edukáció, a témára fókuszáló kiadványok, tájékoztató cikkek, kulturális projektek segítségével.

Célunk a rendvédelemben dolgozók, az önkormányzat intézményeiben dolgozók, a szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi területen dolgozók, a civil egyesületek szakembereinek összefogása, a köztük lévő párbeszéd ösztönzése, a szorosabb és hatékonyabb együttműködés kialakítása.

Célunk, hogy az áldozatokat és helyzetüket, speciális igényeiket felismerjék a velük kapcsolatba kerülők, az érintetteket szakszerűen és áldozathibáztatás nélkül tudják támogatni, ahogy a jogi környezet megismerése és megismertetése is alapvető feladat, valamint az intézményi protokollok újragondolása, újrafogalmazása is az áldozatvédelem szempontjából.

Célunk továbbá a prevenciós programok támogatása és a megelőzés hangsúlyozása a témában.