Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Áldozatsegítő Programja

Áldozat-
Segítés

SZAKMAI PROGRAMOK, ESEMÉNYEK

TERVEZETT PROGRAMJAINK

Ingyenes jogsegély-szolgáltatás

Tanácsadás felnőtt által elkövetett erőszak áldozatává vált személyeknek, annak bármely jogi vetületével kapcsolatban, így elsősorban polgári és büntetőjogi ügyekben, gyámhatósági eljárásban, távoltartásra, kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti nem peres eljárásban érintett ügyfelek jelentkezését várjuk.

Jelentkezés:

Az előzetes regisztráció nem feltétel, az érkezőket jelentkezés nélkül is fogadják, azonban a regisztráltak előnyt élveznek, így előfordulhat, hogy várakozni kell. Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük.

Jelentkezni e-mailen lehet az alábbi címen: info@patent.org.hu

Következő alkalmak időpontja és helyszíne:

  • május 30., 15:30–17:30, Víziorgona u. 10.
  • június 27., 15:30–17:30, Váradi u. 9–11.
  • július 25., 15:30–17:30, Víziorgona u. 10.
  • augusztus 29., 15:30–17:30, Váradi u. 9–11.
  • szeptember 26., 15:30–17:30, Víziorgona u. 10.
  • október 31., 15:30–17:30, Váradi u. 9–11.
  • november 28., 15:30–17:30, Víziorgona u. 10.
  • december 19., 15:30–17:30, Váradi u. 9–11.

További eseményeinkről, figyelemfelhívó akcióinkról is hamarosan hírt adunk.
 

KORÁBBI PROGRAMJAINK

Szakmai egyeztetések

Zártkörű szakmai egyeztetések

2023. október
Célunk a korábbi találkozókhoz hasonlóan is a közös munka hatékonyságának növelése, melynek érdekében az előző alkalomhoz hasonlóan ismételten egy megtörtént eseteken alapuló fiktív esettanulmányt vettünk végig az áldozatsegítő rendszer szakmai szereplőivel, hogy megtaláljuk a jelenlegi rendszer potenciális hiányosságait és a fejlesztésre szoruló területeket. A mostani példa egy gyermek-elhelyezési eset volt, melyet a NANE és a Patent egyesületek állítottak össze és mutattak be.
Részletek: ITT.

2023. május
Találkozónk legfőbb célja a már működő folyamatok gördülékenységének további növelése volt, és hogy feltárjuk a jelzőrendszer alkalmi vakfoltjait, valamint az esetleges buktatókat egy fiktív esettanulmányon keresztül, melyet az Óbudai Családi Tanácsadó munkatársai állítottak össze korábbi megtörtént esetek alapján.
Részletek: ITT.

2023. január
Szakmai egyeztetés a harmadik kerületi rendvédelmi dolgozók, igazságügyi, egészségügyi és szociális intézmények és a védőnői szolgálat vezetői, valamint a gyermekvédelmi jelzőrendszer, az áldozatvédelem és -segítés kerületi szereplői, továbbá együttműködő partnereink, a NANE és a Patent Egyesület képviselői közt. Célja hogy a rendszer szereplői közelebbről is megismerjék egymást, egyeztessenek a legfontosabb tennivalókkal és feladatokkal kapcsolatban, valamint lefektessék egy hosszú távú hatékony együttműködés alapjait.
Részletek ITT

Óbuda-Békásmegyer Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (ÁSZER) ülése 
2022. november 
„A rendszer alapvetően az áldozatok kifárasztására játszik” – beszélgetés a hazai ellátórendszerről és áldozatvédelemről. 
Részletek: ITT.

Panelbeszélgetések

Amiről ritkán beszélünk: panelbeszélgetés az időskori abúzusról
2023. november 28.

A családon belüli erőszak témakörének egy, az általánosnál még inkább tabuként kezelt területe az időseket érő erőszak. A statisztika szerint minimum minden hatodik 60 éves, vagy annál idősebb ember szenved el valamiféle erőszakot, és ennek is csak töredéke kerül nyilvánosságra. A partneri bántalmazáson felül itt már nagyobb mértékben kerül képbe a gyerekek és más családtagok által elkövetett erőszak is.

Ezért is választottuk novemberi beszélgetésünk témájául az időskori abúzust. Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet erre a problémára, és hozzájáruljunk a tabutlanításához, ahhoz, hogy az érintettek merjenek élni az őket megillető segítséggel – valamint azt is, hogy ösztönözzük a környezetet a segítségnyújtásra ilyen helyzetben is. Mert a családon belüli erőszak nem magánügy.

Beszámolónkat ITT olvashatják.

Hogyan készülj fel egy bántalmazó kapcsolat elhagyására, mire számíthatsz utána? 
2023. október 30.

A bántalmazó kapcsolatok gyakran az áldozat kilépését követően válnak a legveszélyesebbé. Éppen ezért fontos, hogy – amennyiben a körülmények engedik – a bántalmazott fél felkészülten, a megfelelő információk és támogatás birtokában hagyja el a bántalmazót.

Személyi biztonsági és menekülési terv, jogi felkészülés és tanácskérés, segítő szervezetek, támogató közösségek… Les Krisztinával (szociális munkás, a NANE és a PATENT Egyesület munkatársa és a Segítők Hálózata projekt koordinátora), dr. Gelencsér Dórával (a Patent Egyesület jogásza) és Renner Erika tapasztalati szakértővel jártuk körbe a bántalmazó kapcsolatot elhagyni készülőket érintő leglényegesebb kérdéseket.

Beszámolónkat ITT olvashatják.

Gyermekek a családon belüli erőszak középpontjában
2023. június 20.

Milyen hatással van a gyermekekre a családon belüli erőszak? Hogyan nehezíti meg a kapcsolatból kilépni vágyó áldozat helyzetét, ha gyermek is van a családban? Mit tehet, miként segíthet a környezet, a hatóságok, kikhez lehet fordulni, és mire lehet számítani? Beszélgetés Vaskuti Gergely pszichológus, kriminológussal, a Hintalovon Alapítvány munkatársával, Mórucz Szilvia párkapcsolati erőszak-túlélővel, a Szelíd Motorosok A Zaklatások Ellen csapat tagjával, valamint Spronz Júlia jogásszal, a Patent Egyesület munkatársával.

Beszámolónkat ITT olvashatják.

Miért marad? – A bántalmazó kapcsolatok dinamikája
2023. május 23.

Arra kerestük a választ, milyen okai lehetnek annak, hogy valaki nem lép ki egy bántalmazó kapcsolatból, vagy ha mégis, akkor miért tér vissza az esetek nagy részében korábbi partneréhez? Vendégeink Orosz Bernadett, TASZ Szabad-díjas emberjogi aktivista, a BÉKE Központ az Erőszakmentes Életért Egyesület alapítója, Szil Péter, pszichoterapeuta, a Stop-Férfierőszak Projekt létrehozásának kezdeményezője, és Füri Judit, a NANE Egyesület szakértője voltak.

Beszámolónkat ITT olvashatják.

Az erőszak ábrázolása és megítélése a médiában és a közösségi oldalakon
2023. április 25.

Beszélgetésünk Horváth Éva pszichológussal (NANE), Kovács Bálint újságíró. íróval, valamint Takács Hajnal párkapcsolatierőszak-túlélő, író, újságíróval  hazai híradási és kommunikációs gyakorlatról, a média szerepéről és felelősségéről a bántalmazó kapcsolatok ábrázolásában, az áldozatok és az elkövetők ábrázolásának kérdéseiről, és hogy milyen kérdések mentén tematizálja a hazai közvélemény ezeket az eseteket, hogyan traumatizál a közösségi média.

Beszámolónkat ITT olvashatják.

Művészet és erőszak
2023. március 29.

„A saját történetünket akarjuk megismerni másokéban is” – az önkifejezés, a gyógyulás és az ábrázolás lehetőségeiről beszélgettünk Ferber Eszter művészet-, szocio- és gyászterapeutával, Hajdú D. András dokumentarista fotográfussal és Szinetár Dóra színművésszel.

Beszámolónkat ITT olvashatják.

A bántalmazó kapcsolatok természete
2023. február 21. 

A beszélgetés során meghívott szakértőinkkel, dr. Péterfi Verával, Renner Erikával, dr. Wirth Judittal és Zolnay Jánossal  átbeszéltük, mi is minősül bántalmazásnak, társadalmi szinten mennyire normalizált és elfogadott, sőt, akár támogatott a bántalmazás számos formája, milyen gyanújelek árulkodnak bántalmazó kapcsolatra és miért is ilyen áldozathibáztató a társadalmunk.

Beszámolónkat ITT olvashatják.

A program keretében megvalósuló további projektek, események

Áldozatsegítő önismereti csoport indult az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ szervezésében.
Részletek: ITT.

Ingyenes jogsegély-szolgáltatás indult a program keretében, a részletek ITT olvashatók.

Az erőszak és én – Fotókiállítás az Esernyősben.
Részletek: ITT.