Álhírek jelentek meg a sajtóban Mocsárosdűlővel kapcsolatban

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Több álhír is napvilágot látott a sajtóban Mocsárosdűlővel kapcsolatban, amely területének nagy részét természetvédelmi területté nyilvánították már évekkel ezelőtt, a kimaradt részt pedig közparkká, így a hamis híresztelésekkel ellentétben semmilyen beépítésre vonatkozó terv nem készült és nem is fog készülni.

Mocsárosdűlőt a főváros helyi természetvédelmi területté nyilvánította az alábbi térképen kijelölt helyen. Az elnyert LIFE-pályázat támogatásával 2024. szeptemberében egy hét éves átfogó, természetvédelmi rehabilitációs program indul a terület megmentése érdekében.

 

A kijelölt terület a Fővárosi Önkormányzat fenntartása alá tartozik, Mocsárosdűlő természetvédelmi területét jelentősen bővítették, a helyszín közel 75 százaléka védetté vált.

Mocsárosdűlővel kapcsolatban sok dezinformáció látott napvilágot a sajtóban. A képen zölddel jelzett, az álhírekben sokszor kifogásolt területet a Fővárosi Önkormányzat évekkel ezelőtt közparki területté minősítette, így azt a jog értelmében nem lehet beépíteni. Ez a terület azért nem lett a természetvédelmi területté nyilvánítva a többi résszel együtt, mert nemtalálható rajta ökológiailag védendő érték, ugyanakkor közparkként beépíteni sem lehet.

Az említett közparki területen egy parktervezési folyamat indult el, a Pünkösfürdő parkhoz hasonlóan a helyiek bevonásával fogják előkészíteni a park terveit. A terület előfásításának első üteme a jelzett park szélein pedig még idén tavasszal megindul.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság