Amit a bölcsődei jelentkezésről tudni kell

Hírek
Közzétéve:

Hogyan jelentkezzen bölcsődébe gyermeke?

Idén szeptembertől 10 bölcsőde várja a fél évesnél nagyobb gyermekeket a kerület bölcsődéiben. A jelentkezéseket április elsejétől lehet beadni. A bölcsődei felvételi lapot a kiválasztott bölcsőde vezetőjétől kell elkérni, majd kitöltve el kell vinni a védőnőhöz, akivel alá kell íratni, és le kell pecsételtetni. Ezt a dokumentumot legkésőbb április 30-ig személyesen kell bevinni a kiválasztott bölcsőde vezetőjéhez.

Minden jelentkező kap egy azonosító kódot, és amikor eldőlt, hogy kit-hova vettek fel, a listát (személyes adatok nélkül) csak a kódokat feltüntetve kifüggesztik az intézmények bejáratánál, hogy mindenki megismerhesse azt. Ha a gyermek nem jut be a kiválasztott helyre, akkor a  szülő eldöntheti, hogy várólistán hagyja őt ebben a bölcsődében, vagy elfogadja az intézmény által javasolt másik bölcsődét.

Ki lehet bölcsődés Óbuda-Békásmegyeren?

A helyi rendelet szerint azok a gyerekek járhatnak óbudai bölcsődékbe, akiknek szülei dolgoznak és 3. kerületi lakcímmel rendelkeznek. Nem nyerhetnek felvételt azok, akiknél valamelyik szülő otthon van kistestvérrel, nem végez kereső tevékenységet, illetve a szülő nem 3. kerületi lakos (kivéve ha III. kerületi önkormányzati fenntartású intézményben dolgozik). Bölcsődei felvételnél előnyt élveznek az egyedülálló szülők gyermekei és a nagycsaládosok (a 3, vagy több gyermeket nevelők). Ugyancsak előnyben vannak azok, akiknek a kiválasztott bölcsőde közelében lévő óvodába, iskolába jár a testvérük, mivel fontos szempont, hogy ne egymástól messze lévő helyekre kelljen vinni a gyermekeket.

Hány férőhelyre vesznek fel bölcsődéseket?

Szeptembertől 962 gyermek jár az óbudai bölcsődékbe. Idén is sokan tovább mennek óvodába, így azokra a helyekre tudnak felvenni új gyerekeket, ahol emiatt üresedés van. Általában május végén, június elején derül ki, hogy kik azok, akik biztosan elmennek óvodába, így június elején értesítik a bölcsődébe jelentkezőket, hogy felvették-e a gyermeküket. Beiratkozási időszakon túl érkezett jelentkezésekről az intézményvezető dönt.

Ételallergia, intolerancia

A 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet „a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás – egészségügyi előírásokról” értelmében bölcsődei alapellátást a Szél Bölcsődében, illetve a Medgyessy Bölcsődében biztosítanak. A rendelet meghatározza a szakorvosok körét, és a bölcsődei felvételnél kizárólag ezt veszik figyelembe (endokrinológia és anyagcsere betegségek ráépített szakképesítéssel rendelkező szakorvos, gastroenterológia alap szakképesítéssel rendelkező szakorvos, diabetológiai szakorvosi licenccel rendelkező szakorvos, allergológia és klinikai immunológia ráépített szakképesítéssel rendelkező szakorvos). Ha egy gyereknél ételallergia és/vagy intolerancia áll fent, akkor a szülők csak az említett két bölcsődébe adhatják be a jelentkezést, mert csak itt tudják biztosítani a szükséges feltételeket.

Mire kell odafigyelni?

  • Kiválasztani a legmegfelelőbb bölcsődét.
  • Áprilisban bemenni a kiválasztott bölcsődébe az adatlapért (április 1-től).
  • Kitölteni és aláírni a felvételi lapot, megjelölve az esetleges ételallergiát
  • A védőnővel aláíratni és lebélyegeztetni az adatlapot
  • Ételallergia és/vagy intolerancia esetén beszerezni a szakorvostól a megfelelő igazolást
  • Április 30-ig visszavinni a kitöltött, aláírt adatlapot a kiválasztott bölcsődébe.

A honlapon itt találják a fontosabb tudnivalókat a bölcsődei jelentkezésekkel kapcsolatban: www.obudaibolcsodek.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság