Anyagi ösztönzés a kerékpárral érkezőknek

Hírek
Közzétéve:

Óbudán, a Polgármesteri Hivatal előtt lévő kerékpártárolónál mindig várakozik egy-két lelakatolt bringa, de gyakran a hivatal udvarában is parkol néhány. Egy közelmúltbeli felmérés szerint 20 dolgozó rendszeresen, 27 pedig alkalomszerűen használja kerékpárját függetlenül attól, hogy épp alkalmazott, vagy vezető beosztású. Közöttük akadnak olyanok is, akik naponta több mint 10 km távolságról járnak be, azokról nem is beszélve, akik az év 12 hónapjában tapossák a pedált.kerekpar_atadas_8

Az önkormányzat biciklizésre csábító mostani döntése persze nem előzmény nélkül való. Már 2009-ben bevásároltak 20 darab kerékpárt a dolgozóknak. Az igényeket látva Bús Balázs polgármester további 30 kerékpár beszerzésére adott megbízást (10 darab a hivatali kerékpárflottát bővíti, míg 10-10 gépet Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának, illetve az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központnak adott át használatra).

“Nagyon örülünk annak, hogy évről évre egyre több dolgozónk jön biciklivel. A most még bizonytalankodóknak tudniuk kell, hogy a polgármesteri hivatal kerékpárok karbantartásával, tisztálkodási és átöltözési lehetőséggel, kerékpáros kiegészítők felajánlásával várja őket – nyilatkozta Bús Balázs polgármester. Nem utolsósorban pedig azzal a most kidolgozott hivatal juttatási csomaggal, amely a hivatali dolgozók kerékpáros munkába járása arányában egy hónapban maximum 8.000 forint összegű Erzsébet utalványra, valamint évente kétszeri ingyenes kerékpár-szerviz igénybevételére jogosítja a munkavállalókat.

kerekpar_atadasNemzetközi példák jelzik, hogy adókedvezmények által a munkáltatók is érdekelté tehetők abban, hogy a kerékpáros közlekedést előnyben részesítsék. Ausztriában a céges magánhasználatú kerékpárok után a munkáltatók levonhatják ezek költségét az adózott eredményből. További ösztönző eszköz, hogy a munkáltatók a gépjárművel megtett utakhoz hasonlóan kerékpárral megtett üzleti célú utak után 0,38 euro költségtérítést adhatnak. Hollandiában 749 euro mértékéig adómentes a céges kerékpár biztosítása. Németországban a kerékpárok biztosításának költségeiből azok listaárának 12%-a érvényesíthető levonásként. Belgiumban választható kerékpáros térítés 0,22 euro/km mértékig, továbbá a kerékpár és a kapcsolódó berendezések biztosításának költségei és ÁFÁ-ja 120%-ban levonhatók az adóból.

Óbuda vezetése joggal tarthat igényt a bringások szimpátiájára, hisz már a szezon kezdetén, február vége óta minden hónapban reggelivel várják a kerület három különböző pontján az erre tekerőket. Akinek pedig nincs saját biciklije az is tekerhet a reggeliért, hisz a kerület lakóinak napi 200-ért adnak egy korrekt kétkerekűt a Laktanya utcai Berguson kölcsönzőben.

A Polgármesteri Hivatal először 2009-ben viselhette a „Kerékpárosbarát munkahely” címet, mely kitüntetést 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben ismételten elnyert. A lelkesedés töretlen, amit az is jelez, hogy idén ötödik alkalommal is pályázott. Siker esetén a 2016. évi elismerés pontosan jelezhetné a kerékpáros kollégák kedvéért vállalt, szokatlanul nagyvonalú ösztönzési rendszert.
Szakértői tanulmány az EMAH-„Öko-mobilitás elősegítése az osztrák-magyar határtérségben” című,L00154 azonosító számú projekt

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság