Árvízvédelem: a látványtervek kikerültek a partra

Hírek
Közzétéve:

A Fővárosi Önkormányzat a Dunai Római-parti szakaszán négy tájékoztató táblát helyezett ki, amelyeken a látványtervek mellett az alábbiakról tájékoztat:

mobilgát látványtervek ill.A rendszeresen bekövetkező és egyre veszélyesebb dunai áradások szükségessé teszik a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének megerősítését. A Főváros a teljes budapesti Duna-szakaszon felkészült a magas vízállásokra egyedül a Csillaghegyi-öblözet szinte teljesen védtelen.

Egy nagyobb áradás nemcsak a környékbeli kertes házakban és lakótelepeken élő 55 000 ember otthonát fenyegeti, de a csillaghegyi gát hiánya egész Budapest számára is veszélyt jelenthet. A műszaki lehetőségeket megvizsgálva az autentikus szakértők véleménye szerint a part menti mobilgát nyújtja a legbiztonságosabb és legésszerűbb megoldást. A mobilgát csak árvízkor kerül ideiglenesen felállítása az év többi részében láthatatlan marad és teljes panorámát, közvetlen kapcsolatot enged a folyóval. A mobilgát biztonsági zónájában egyes szakaszokon sajnos elkerülhetetlen számos fa eltávolítása, ugyanakkor a növényzet nagy része megmarad sőt újabb telepítésére is sor kerül.  A part mentén zöld parkok, gyalogos sétány, kerékpárút, korszerű közvilágítás, játszóterek, pihenő ligetek létesülnek. Az előzetes látványtervek bemutatják, hogyan illeszkedik majd az új mobilgát a környezetbe és miként újul meg a partszakasz egésze. A partmenti mobilgát kiépítésével teljes körűvé válik a főváros árvízvédelme. Így nemcsak biztonságosabbá, de szebbé, rendezettebbé is válik a környék minden budapesti számára.

A Budapest Főváros Önkormányzata terveit bemutató tájékoztató táblák a Kadosa utcánál, a Rozgonyi Piroska utcánál, a Losonc utcánál és Pünkösdfürdő utcánál találhatók.

A Csillaghegyi-öblözet árvíz elleni védelme a 2020-ig tartó „Európai uniós programozási időszak alatt támogatható fővárosi városfejlesztési projektek” közé tartozik.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság