Átadták a legrangosabb elismeréseket a kerület ünnepén

Hírek
Közzétéve:

Szent Flórián, Óbuda védőszentjének napjához kapcsolódóan május első hétvégéje, Óbuda napja immár 13. alkalommal Óbuda-Békásmegyer első számú ünnepe. A családi- és szórakoztató programok mellett ez a nap a helyi civil szervezek legnagyobb seregszemléje is. Itt mutatkoznak be azok az egyesületek, alapítványok, szervezetek, melyek színesítik, gazdagítják tevékenységükkel a helyi közéletet.

Ezen a napon adták át a városrész legrangosabb elismeréseit azoknak a kiválóságoknak, akik közösségépítő munkájukkal, Óbuda hírnevét öregbítő tevékenységükkel, kulturális értékek teremtésével vagy sportsikerekkel példát mutatnak.

„A civil szervezetek a lehető legközelebb állnak az emberekhez, céljaik pedig – legyen szó szociális, kulturális, hagyományőrző, sport vagy épp környezetvédelmi tevékenységről – egybeesnek a helyiek igényeivel és érdekeivel. Kerületi civil szervezeteink közvetlen tevékenysége is hiánypótló, ám másodlagos szerepük a városrész vonzereje és megtartó képessége szempontjából döntő jelentőségű. Ez pedig nem más, mint a bizalmon és barátságokon alapuló önszerveződések erősítése. Mert ott érzi jól magát az ember, ahol számítanak rá, ahol hasznosnak érezheti magát, ahol igazi barátokra lelhet. A civil szervezetekben való tagság, vagy a sportegyesületekben való részvétel pedig pontosan ezeket kínálja.” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Bús Balázs polgármester. „Óbuda Napján mi ezért is érezhetjük, hogy jó az itteni közösséghez tartozni, ám a mai napon azokkal is szeretnénk ezt megosztani, akik a kerületen kívülről látogattak el hozzánk. Remélem, hogy az előadások, koncertek és bemutatók mindannyiuk számára emlékezetes élményt nyújtanak, és ha lehet, még egy kicsit közelebb hozza önöket városrészünkhöz, a III. kerülethez.”

A díjkiosztáson a kerület legrangosabb elismerését, a Díszpolgári címet, valamint a Pro Óbuda díjat, az Óbuda Kultúrájáért Díjat, a Hidegkuti Nándor Emlékplakettet és az Óbuda Sportolója Díjat Bús Balázs polgármestertől és Kiss Anita jegyzőtől vehették át a díjazottak.

A helyi rendelet szerint díszpolgári cím annak a magyar vagy külföldi személynek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkotott. Az idei év kitüntetettje:

Dr. Béres József kémikus, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnökeként önzetlenül támogatja és szolgálja az egészségügyet, az oktatást és a kultúrát, kiemelkedő gazdasági és közéleti tevékenysége elismeréseként, társadalmi szerepvállalásáért érdemelte ki az Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára kitüntető címet. Béres József többek közt a Hungarikum Szövetség alapító tagja, a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriumának tagja, a Szent György Lovagrend tiszteletbeli tagja.

Pro Óbuda Díjat vehetett át:

Barabás Éva szerkesztő-riporter, műsorvezető, Óbuda-Békásmegyer érdekében kifejtett, maradandó értékkel bíró közösségépítő munkájának, valamint a III. kerületi lakosok egészséges életmódra nevelése érdekében végzett munkája elismeréseként részesült Pro Óbuda díjban.

Schäffer Erzsébet Pulitzer emlékdíjas újságíró, író, publicista, Óbuda-Békásmegyer érdekében kifejtett kultúrmissziós, kultúraközvetítő tevékenysége elismeréseként kapta meg a Pro Óbuda díjat.

Kádár József okleveles iparművész-belsőépítész, helytörténeti és ipartörténeti kutatásokkal foglalkozó lokálpatrióta. Hely-és ipartörténeti kutatásai eredményeként Óbuda múltját meghatározó téglagyártást feltáró munkásságáért kapta meg a Pro Óbuda díjat.

Az Óbuda Kultúrájáért Díjat a kerület kulturális életének alakulásához kiemelkedően hozzájáruló személyek vagy csoportok, közművelődési vagy közgyűjteményi területen dolgozó és alkotó szakemberek tevékenységének elismerése. Az idei év kitüntetettje:

Hámori Máté az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, a kultúra területén végzett tevékenységével hozzájárul a kerület kulturális életének alakításához, ezáltal segítve elő Óbuda-Békásmegyer kulturális értékeinek gyarapítását. Óbuda-Békásmegyer kulturális életében betöltött kiemelkedő tevékenységéért érdemes az Óbuda Kultúrájáért Díjra.

Hidegkuti Nándor Emlékplakettet a Képviselő-testület a kiemelkedő sporteredményt elősegítő, kerületi lakóhellyel rendelkező, vagy a kerületben működő sportegyesület vezetőjének, edzőjének, valamint a kerület sportéletéért, hírnevéért tevékenykedő szakembernek adományozhat. Óbuda-Békásmegyer sportjáért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként az emlékplakettet ebben az évben Péter Sándor vehette át.

Óbuda Sportolója Díjat pedig annak a női és férfi kerületi, vagy kerületi sportegyesületben versenyző sportolónak ítéli oda évről évre a Képviselő-testület, akik olimpiai, valamint paralimpiai programban szereplő sportágakban kiemelkedő eredményt értek el. Óbuda Sportolója Díj kitüntetésben részesült kiemelkedő sportteljesítményéért: Mihalik Sára világbajnok kajakozó és Vámos Márton világbajnok, Bajnokok Ligája győztes válogatott vízilabdázó.

Az idei évben a III. kerületi Szent Miklós Óvoda, Általános Iskola, EGYMI, Kollégium és Gyermekotthon három tanulója, név szerint Csernai Alexandra, Szilágyi Zsanett és Rácz Bálint polgármesteri dicséretben részesül a 2019. március 8-21. között Abu Dhabiban megrendezett, Speciális Olimpia – XV. Nyári Világjátékokon elért kiváló érmes eredményeik elismeréseként. Szilágyi Zsanett 200 méter és 100 méter gyorsúszásban aranyérmet szerzett, a 4×50 méteres gyorsváltó tagjaként ezüstérmes lett, Csernai Alexandra egy arany- és egy ezüstérmet nyert távgyaloglásban, Rácz Bálint 3 ezüstérmet nyert úszó számokban.

A díjátadón levetített portréfilmek az Óbuda Média csatornán vagy a díjazottak neveire kattintva tekinthetőek meg.

Fotógaléria:

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság