Átadták az idei Fischer Ágoston Díjat

Hírek
Közzétéve:

Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy november 12-ét a Szociális Munka Napjává nyilvánítja, és ez a nap munkaszüneti lesz az ágazatban dolgozóknak. Ezen a napon azokat a szakembereket illeti a köszönet, akik az év minden napján segítik és gondozzák a rászorulókat. Az ő tiszteletükre szervezett ünnepséget az önkormányzat az Óbudai Kulturális Központban.

Az ágazat dolgozóinak mondott köszöntő beszédében Bús Balázs polgármester így fogalmazott:

Senki sem vitatja, hogy az önök által választott hivatás azok közül való, mely az embert fizikai és lelki szempontból is az átlagosnál nagyobb mértékben veszi igénybe. A szociális munkás egész személyisége a munkaeszköze, ezért arra vigyázni kell, hisz nem csereszabatos. Sokan azt hiszik, csak úgy tudnak szolgálni és segíteni, ha saját boldogságukról lemondanak, közben pedig elfelejtik, hogy csak az tud adni, akinek van mit adnia – írta a múlt század német írója, Leonhard Frank.

Óbudán az önkormányzat rendelkezésére álló eszközökkel mindig is arra törekedett, hogy kifejezze a segítő emberek munkájának elismerését és biztosítsa nekik pótlék formájában azokat a forrásokat, melyek áthidalják azt az időszakot, amíg az állam lép.tette hozzá a polgármester.

Kiemelte, Óbudán az átlagosnál számos tekintetben jobb a helyzet, mely nem kis részben a kiterjedt szociális védőhálónak, illetve a III. kerületben működő civil szervezeteknek köszönhető. A kitűnő együttműködés ellenére is vannak azonban még ellátatlan területek. Az önkormányzat fejlesztési céljait, megoldási terveit és a jövőt érintő elképzeléseit a Fischer Ágoston Programban foglalta össze. Az akut krízisek kezelése azonban a jelen feladata. – hangsúlyozta a kerület vezetője, majd hozzátette: “ezért szorgalmazom minden fórumon a szociális jelzőrendszer minél szélesebb körű összehangolását. A vészhelyzetek felismerése valóban életeket menthet, ezért a szociális gondoskodás hálózatába szorosabban kell bevonni a védőnői szolgálat munkatársait, a háziorvosokat és az iskolák pedagógusait.”

Végezetül köszönetet mondott a szociális terület munkatársainak, akik hozzásegítették a III. kerületi önkormányzatot, hogy elnyerje a „Családbarát hely”, címet, melyet a Három királyfi, Három Királylány Mozgalom adományozott; a múlt héten pedig az önkormányzat a gyermekvédelem területén végzett kiemelkedő tevékenységének elismeréséül az EMMI államtitkára adott át emléklapot és emlékplakettet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője személyes élményén keresztül mutatott rá a szociális terület dolgozóinak kiemelkedő szerepvállalására.” Az a munka, amit Önök végeznek egész embert kíván és egész személyiséget is. Aki a személyiségét nem tudja beletenni ebbe a munkába, az valószínűleg félmunkát végez, aki viszont beleteszi, átéli mindazt a bajt és problémát , amivel neki is foglalkozni kell és megoldania azt.

Nemzetgazdasági miniszterként hozzáfűzte: Egy jó gazdasághoz az is hozzátartozik, hogy hogyan gondoskodunk azokról az emberekről, aki bajban vannak. Az elmúlt időszakban évtizedes lemaradásokat kellett a kormánynak pótolni a béreket tekintve, mondta majd hozzátette, még nem tart ott az emelés mértéke, hogy elégedettek legyünk, de a cél, hogy az anyagi megbecsülés nagymértékben megvalósuljon a következő évben. Beszéde végén a miniszter köszönetet mondott az az ünnepségen résztvevő, valamint az ágazat több mint 90 ezer dolgozójának, akik a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén, naponta közel 800.000 ember számára nyújtanak segítséget.

A beszédek után a díjak átadása következett. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete 2005 szeptemberében alapította a Fischer Ágoston Óbudai Szociális Díjat, mely mindazoknak a kiemelkedő tevékenységet kifejtő természetes személyeknek, csoportoknak (szervezeteknek vagy intézményeknek) adományozható, akik Óbuda-Békásmegyer szociális ellátásainak, szolgáltatásainak fejlődéséhez, valamint a hátrányos helyzetű lakosai életminőségének javításához kimagasló teljesítménnyel vagy életművükkel hozzájárultak.

A Fischer Ágoston Óbudai Szociális Díjat 2017-ben a Budapest III. Kerületi Csillagház Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény érdemelte ki.

Az intézmény a közel fél évszázados működése során a mozgáskorlátozott, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tanításáért, életminőségének javításáért, valamint a családok mindennapjainak megsegítéséért végzett elkötelezett és kiemelkedő munkát. Az intézményben közel hatvan 6-18 éves korú gyermek általános iskolai oktatását, gyógypedagógiai és fejlesztő nevelését látják el.

A Szociális Munka Napja alkalmából az  intézmények dolgozói is díjazásban részesültek. Az idei évben polgármesteri dicséretet vehetett át:

Farkas Gabriella családsegítő 2012 óta dolgozik az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekjóléti Központnál. Empátiás készsége és az emberek iránti szeretete a mindennapi tevékenységek során mindig megmutatkozik. Pontosságával, elhivatott családgondozói munkájával követendő példát mutat. Szerény, humánus egyéniségéért, viselkedésért, szaktudásáért nagy tisztelet övezi kollégái körében. Fontos feladatnak tartja az emberi viselkedés megértését, fáradozik mindazért, hogy az egyének életében pozitív változások jöhessenek létre. Az intézmény és a családok nevében köszönjük áldozatos munkáját.

Kalmár Lászlóné az Otthoni Szakápolási Szolgálat vezetője közel 20 éve tevékenykedik a szociális ellátásban. Nővéri munkaköre mellett diplomás ápolói oklevelet szerzett. Nagy munkabírással és jó szervező készséggel rendelkezik. Folyamatosan képzi magát, nyitott az innovációra. Széleskörű lexikális tudása kiváló szakmai, gyakorlati tapasztalataival párosul. A kerületi betegellátás érdekében lelkiismeretesen, példa értékűen végzi feladatait. Munkatársaival jó a kapcsolata, az ellátottak iránti hivatástudata, embersége kiemelkedő. Kiváló szakmai felkészültsége, pozitív emberi tulajdonságai alapján méltó az elismerésre.

Koncz Ilona bölcsődevezető-helyettes,  közel 40 éve dolgozik az Óbudai Egyesített Bölcsődék Víziorgona 1. Bölcsődéjében, kisgyermeknevelő-gondozó szakképesítéssel. Feladatai színvonalas megvalósítását megfelelő szakmai kompetenciával és identitással végzi. Munkájának fontos része a családok támogatása. Mindig van ideje és figyelme a szülőkkel egyéni beszélgetést kezdeményezni, amivel segíti és erősíti a bölcsőde és a családok kapcsolatát. A bölcsőde központi személyisége. Kiváló szervező, nagy szerepet vállal az Óbudai Bölcsőde Alapítvány háttérmunkáiban.

Ódor Mária szociális ügyintéző 2011 óta dolgozik a Polgármesteri Hivatal Szociális Szolgáltató Főosztályán. Ezt megelőzően családgondozóként tevékenykedett, szintén a kerületben. A hivatalban eltöltött időszakban több munkakörben, számos segélytípus elbírálásában vett részt. Munkáját nagy szakmai hozzáértéssel, szorgalommal, lelkesedéssel végzi. Gyors munkatempó, nagy teherbírás jellemzi. Az ügyfelekkel szemben empatikus, szívesen segít munkatársainak, és minden, munkaköréhez nem szorosan kapcsolódó feladat ellátásában is aktív szerepet vállal. Emberi tulajdonságai és kimagasló szakmai teljesítménye alapján is méltó a polgármesteri dicséretre.

Pipó József a fejlesztő foglalkoztatás segítő-részlegvezetője 2007 óta végzi munkáját az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központban. Feladatai közé tartozik a fejlesztési jogviszonyban álló fiatalok munkájának megszervezése, műhelymunka, amelyben kiválóan megmutatkozik kreativitása is. Mindezeken felül énekkari foglalkozásokat szervez a középsúlyos és enyhe részleghez tartozóknak. Gitárzenés műsorokkal gyakran szerepelnek fogyatékosok számára rendezett fesztiválokon, valamint az intézmény által szervezett Tavaszi Gálán. Megbízható, lelkiismeretes, munkavégzése tekintetében példaértékű, munkatársai szemében nagy megbecsülésnek örvendő szakember.

Intézményvezetői dicséretet kaptak 2017-ben:

Bartháné Bolyos Zsuzsanna a fejlesztő foglalkoztatást segítő koordinátor – Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ
Boros Zsófia humán kineziológus – Kerék Bölcsőde
Reichenbach Petra szervező gondozó – Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény
Vargáné Reviczky Julianna családgondozó – Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ, Családok Átmeneti Otthona

A díjakat Bleszkánné Kis Ildikó, Janurikné Csonka Erika, Müller Istvánné, Tárnoki Erzsébet intézményvezetők adták át.

Az ünnepségen részt vett Menczer Erzsébet, a SZÓRAKÉSZ elnöke és több önkormányzati tisztségviselő is. A díjak átadását a Hot Jazz Band rövid koncertje és állófogadás követte.

A díjazottakról készült fotók:

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”80″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság