Átadtuk a Bem József Díjakat Varsó-Bemowóban – Az 1848-49-es szabadságharc magyar és lengyel hőseire emlékezünk

Hírek Aktuális Kiemelt hírek
Közzétéve:

Hagyományainkhoz híven az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulóját testvérvárosunkban, Varsó Bemowo kerületében ünnepeltük. Az önkormányzat delegációját dr. Kiss László polgármester vezette. Kerületeink, illetve a magyar és lengyel nép barátságát közös koszorúzással és a Bem József Díj átadásával is kifejeztük. 

A szabadságharc egyik kiemelkedő alakja Bem József, az évszázadokon átívelő lengyel-magyar barátság egyik meghatározó képviselője. Ennek a napjainkban is tartó barátságnak az ápolása érdekében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete és testvérvárosunk, Varsó Bemowo kerületének képviselő-testülete 2010-ben közösen alapította meg a Bem József Díjat, amelyet minden évben ünnepélyes keretek között adunk át, ezúttal Bemowóban.

A Bem József-díj

Az idei évben kivételesen két díjátadásra is sor került, mivel a tavalyi díjazott, Banuné Pietľzyk Małgorzata Zofia a világjárvány miatt nem tudta átvenni az elismerését.

Banuné Pietľzyk Małgorzata Zofia, aki 1999. évtől, 12 éven át volt segítője Óbuda-Békásmegyer és Bemowo közötti testvérvárosi kapcsolat kialakításának és fenntartásának. Tevékenysége és kiemelkedő elkötelezettsége nélkülözhetetlen volt a testvérvárosi kapcsolat kialakítása során. A gyermek csereprogramok, illetve a lengyel és magyar néptánctáborok szervezése, valamint az Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatával kialakított kiváló munkakapcsolata hozzájárult a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásához, a lengyel-magyar barátság elmélyítéséhez.

Fordításai, kapcsolattartása, illetve személyes elkötelezettsége nagyon fontos szerepet játszott a kialakulóban levő kapcsolat beindításában és megszilárdításában. Segítő közreműködésével jött létre a Kincső együttes fellépése Bemowoban, majd munkájának köszönhetően közös néptánctáborok valósulhattak meg Lengyelországban és Magyarországon.

2000 és 2018 között részt vett a gyermek csereprogram kialakításában. Ebben az időszakban ő felügyelte és vezette a lengyel gyermekcsoportokat Budapesten és Sóstón. Részt vett a 2010-ben Óbudán megrendezett Lengyel-Magyar Barátság Napja szervezésében és lebonyolításában is.

A 2023-as év díjazottja Szabó Magdolna, aki 2002-től volt Óbuda-Békásmegyer képviselő-testületének a tagja, 2005-től a testvérvárosi kapcsolatokért is felelős alpolgármester, majd 2019. októberéig polgármesteri főtanácsadó. Képviselői munkája kezdetétől támogatta Óbuda-Békásmegyer és Bemowo testvérvárosi kapcsolatát, munkájával segítette a kapcsolat kiépítését, tartalommal való megtöltését. Kiemelt szerepet játszott az évenkénti gyermekcsereprogram létrehozásában, valamint a 2010-ben Óbudán megrendezett Lengyel-Magyar Barátság Napja megvalósításában; később pedig a környezetvédelmi és a két önkormányzat hivatalai közti együttműködésben.

Tevékenysége és kivételes elkötelezettsége a testvérvárosi kapcsolat, és Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata iránt értékes hozzájárulás a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásában és a lengyel-magyar barátság elmélyítésében.

Mindkét díjazottnak köszönjük elhivatott munkáját, gratulálunk!

 

Dr. Kiss László Varsóban koszorúzott 

Idén. a szabadságharc 175. évfordulóján Varsóban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviseletében Dr. Kiss László polgármester, és Wesolowski Korinna, Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, Urszula Kierzkowska, Bemowo kerület polgármestere valamint a magyar nagykövetség részéről Dr. Kovács Orsolya nagykövet koszorúzta meg Bem József, és a kétszáz éve született Petőfi Sándor szobrát. Az eseményen részt vettek a helyi iskolák és civil szervezetek is.

Polak, Węgier, dwa bratanki
I do szabli, i do szklanki
Oba zuchy, oba żwawi
Niech im Pan Bóg błogosławi.

Lengyel-magyar két jó barát
Együtt harcol s issza borát
Vitéz s bátor mindkettője
Áldás szálljon mindkettőre.

Ez a kis versike mindkét ország polgárai által sokszor idézett, szinte nincsen olyan lengyel és magyar ember, aki ne ismerné. A verset ugyan már a 16. században használták lengyel és magyar nemesek, de igazán az 1848-49-es szabadságharc után vált közismertté.

Hiszen az 1848-49-es szabadságharc alatt a lengyelek légiót küldtek a magyar függetlenségért vívott küzdelem támogatására, olyan tábornokok hősies vezetésével, mint Bem József, Dembinszky Henrik, Wysocki József. Így mindhárman a több évszázados lengyel-magyar barátság példaképeivé váltak.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság