Átadtuk a Dr. Faragó Sándor Gyermekegészségügyi Központunkat

Hírek
Közzétéve:

Karácsony Gergely főpolgármester és dr. Kiss László polgármester ünnepélyes keretek között megnyitotta a Dr. Faragó Sándor Gyermekegészségügyi Központot. A Víziorgona utca 8. szám alatt található új egészségügyi intézményt közösségi szavazás útján neveztük el a „Pingpong doki” néven legendássá vált harmadik kerületi gyermekpszichiáter szakorvosról.

Egy év alatt teljes felújításon esett át az önkormányzatunk tulajdonában álló, Víziorgona utca 8. szám alatti, korábban bölcsődeként működő épület. Az Egészséges Budapest Program támogatásával megvalósuló, teljeskörű fejlesztés célja egy, elsősorban gyermekegészségügyi szolgáltatásokat biztosító központ elindítása volt.

A korábbi, leromlott állapotú bölcsőde épületében 2022. május és 2023. május között zajlott le a fejlesztés, melynek keretében az épület új tető- és homlokzati szigetelést, új nyílászárókat kapott, megújult a teljes belsőépítészeti elrendezése, megújult a teljes gépészet, a fűtőtestek, a szellőzőberendezés, új vizesblokkok, várótermek, rendelők és kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra. Az intézmény udvarán nagy befogadóképességű dolgozói parkoló került kialakításra, több, mint 20 fa került elültetésre. A közterület felőli bejáratnál egy új játszótér is létesült, ami az intézmény nyitvatartási idejével együtt látogatható.

Az épület egyes helyiségeit önkormányzatunk főként gyermekekre specializálódott szakellátási és egészségügyi szolgáltatókkal szeretné feltölteni. Jelenleg a kerületben élők részére az alapellátásokon túl elérhető csecsemő- és gyermek UH, gyermekpszichológus, dietetikus, gyógytornász és folyamatban van további szakorvosok keresése, akik főként a gyermekek ellátásában bírnak szakértelemmel és tapasztalattal.

A Dr. Faragó Sándor Gyermekegészségügyi Központ létrehozásával az önkormányzat célja, hogy egy olyan egészségügyi intézmény jöjjön létre, mely kiszolgálja mind a környéken élő családok, mind a szomszédos kerületek és agglomerációs településeken élők igényeit és színvonalas ellátást nyújt gyermekek részére, nem csak szakorvosi, de számos kapcsolódó diagnosztikai és egészségügyi szolgáltatási területen.

Az intézményben jelenleg már rendelő házi gyermekorvosok: Dr. Friedrich Katalin, Dr. Megyeri Erzsébet, Dr. Rózsa Szilvia, Dr. Godor Gizella, Dr. Kovács Tibor. Az intézményben rendelő gyermekfogászok: Dr. Váczi Mária és Dr. Sowa Elizbeta

 

Az központban már megkezdte működését a Mobil Ultrahang Kft. A III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal történő együttműködés keretében, a kerületben élő újszülöttek ultrahang szűrővizsgálata (koponya, has, csípő) térítésmentes, a III. kerületi lakcím igazolásával.

 

Az intézményben lakcímkártyával szintén térítésmentesen lehet bejelentkezni Papp Beáta gyermekpszichológushoz, gyermek fejlesztő- és gyógytornára dr. Dériné Wiener Anita és Bihaly Anna Sára gyógytornászokhoz. Elérhető már gyermekek táplálkozási tanácsadása, vagyis dietetikai szolgáltatás Balázs Krisztinával. Az intézményben a tervek szerint további szakellátások és egészségügyi szolgáltatások lesznek elérhetők.

A beruházás a Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat javaslatára és kérelmére, Budapest Főváros Önkormányzatának szakmai és politikai támogatásával, közreműködésével, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának 2021. március 18-i döntése alapján meghozott 1439/2021. (VII.6.) Korm. határozata alapján az Egészséges Budapest Program keretében kapott 1,25 milliárd Ft összegű támogatás felhasználásával valósult meg. Ehhez Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat további 210 millió Ft önerővel járult hozzá, így a Víziorgona utca 8. fejlesztése összesen 1,46 milliárd Ft keretből valósult meg. A következő hónapokban napelemes rendszer telepítésére is sor kerül majd, önkormányzati forrásból.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság