Augusztus 24. Ukrajna függetlenségének napja – 545 napja tart a háború a szomszédban

Hírek
Közzétéve:

Augusztus 24-ét Ukrajna függetlenségének napjaként tartja számon a világ ukrán közössége. És mindazok, akik szolidaritást vállalnak azokkal, akik 32 évvel Ukrajna függetlenségének kikiáltása után ismét a szabadságukért küzdenek és áldozatai a háborús agressziónak.

Augusztus 24-e, Ukrajna függetlenségének napja az anyaországban élő ukrán emberek, a magyarországi ukrán nemzetiségű honfitársaink és a háború elől hazánkba menekült családok körében is fontos ünnep. 1991-ben ezen a napon kiáltotta ki függetlenségét az addig Szovjetunió tagállamaként létező szomszédunk, amelyet népszavazáson a választásra jogosultak elsöprő többsége támogatott.

Az idei augusztus 24. immár a második év, amikor Ukrajna függetlenségének napja ismét a világ figyelmének középpontjába került. 545 napja, azaz másfél éve Ukrajna ismét a szabadságáért küzd, miután Oroszország a múlt év február 24-én háborút indított ellene.

A menekültek védelme közös felelősségünk

Ez a pusztító háború sok-sok ember életét követelte, köztük civilekét, és több mint 10 (!) millió ukrán embert kényszerített arra, hogy hátrahagyja otthonát, hazáját, hogy biztonságban tudhassa gyermekeit, családját és saját magát. Így nem feledhetjük, hogy a menekültek védelme közös felelősségünk.

Ezért is vagyunk igen büszkék Óbuda-Békásmegyer lakóira és intézményeink dolgozóira, akik a háború kirobbanásának pillanatában, egy percet sem várva azonnal cselekedtek. Miközben folyamatosan érkeztek családok Ukrajnából, sokan hosszabb ideig tartózkodtak nálunk, vagy azóta is itt élnek velünk, köztük olyanok, akiknek önkormányzatunk intézménye biztosít szállást.

Ukrán fotóművésznő kiállítása látható az Esernyősben

És azt se feledjük, mi is kapunk a nálunk menedékre lelőktől. Hiszen többek között gazdag kulturális sokszínűséget hoznak a befogadó közösségeik életébe világszerte.

Így nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy Ludmila Azarova, ukrán fotóművész It’s me című kiállításának a harmadik kerületi Esernyős Galéria ad otthont. A művész és alkotó társa, Larysa Pyliaieva, a szintén ukrán coach-pszichológus úgy döntöttek, a tárlatot az ukrán nőknek ajánlják. A kiállítás augusztus 28-ig látható.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság