Autó vs kerékpár: Hogy érdemes látogatni a Mészkő parkot?

Hírek
Közzétéve:

A Mészkő park, tavaly szeptemberi átadását követően, a környéken élők kedvelt szabadidőparkjává vált.

A terület lakossági kezdeményezésre és közösségi tervezés alapján jött létre, miután a Háromhegyek Egyesület 2015-ben megkereste az Önkormányzatot azzal, hogy Aranyhegy-Ürömhegy-Péterhegy lakóinak szüksége van egy szabadidős-közösségi térre. A Mészkő park egy közösségi tervezéses folyamatot követően, kormányzati támogatással valósult meg 2017-ben.

A területen számos szabadidős létesítmény és játékeszköz – strandröplabda pálya, közösségi tér, sakkasztalok, street ball, ping-pong asztal – mellett egy nagy, kreatív játszótérrel és két kutyafuttatóval várja látogatóit. Főként hétvégén örvend nagy népszerűségnek a park, amikor a terület megtelik élettel és látogatókkal.

Részben ennek is köszönhető, hogy – főleg a hétvégi napokon – a parkhoz tartozó, 22 autó számára helyet adó parkoló megtelik, sőt, néha akár kevésnek is mutatkozhat a férőhelyek száma. A parkolót nem csak a látogatók, hanem a környéken élők is használják, ezért hamar elfogy a kialakított hely. Ilyenkor akadályozottá válhat a közlekedés a Mészkő utcában, ami a park közvetlen szomszédainak komoly kellemetlenséget okoz. A túl nagy számú autó némelyike alkalmanként nem a kijelölt helyeken parkol, a ki- és beállások miatt a forgalom nehézkessé válik.

Mivel a parkot nagyon sokan szeretik és rendszeresen látogatják, fontos szempont, hogy a túltelített parkolás miatt adódó kellemetlenségeket csökkenteni tudjuk. Az odafigyelés sokat segít a helyzeten, vagyis annak mérlegelése, hogy autóval, vagy más, környezetbarát módon érkezzünk meg a parkba. A Pusztakúti úton közlekedő 160-as busz az Óbudai Rendelőintézet és Békásmegyer között közlekedik, sokaknak megkönnyíti a közösségi közlekedéssel való eljutást a parkba. A játszótérnél és a fitnesz eszközöknél fa biciklitárolók vannak, ahova kényelmesen elhelyezhetők a kerékpárok. A környékbeli utcákból természetesen gyalog is könnyen elérhető a terület.

A Mészkő park kialakításánál nagy hangsúlyt kaptak a környezetbarát technológiák, napelemes rendszerrel működő közvilágítás került kialakításra, abszolút előnyt élveztek a fa játszóeszközök, padok és térbútorok. A sétányok vízáteresztő, stabilizált szórt burkolattal kerültek kialakításra, mely szintén környezetbarát városépítészeti megoldás.

E szemlélet folytatásaként örvendetes lenne azt tapasztalni, hogy az autós forgalom is csökken, és a parkba látogatók a „zöld” közlekedési megoldásokat választják. Reméljük, hogy a jó idő közeledtével a növekvő látogatói létszám nem hoz a korábbiakhoz hasonló parkolási gondokat, a környéken élők és a parkba látogatók pedig egy kis figyelmességgel, mérlegeléssel és a környezetbarát közlekedést választva segítenek a helyzet megoldásában.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság