Az első nemzetiségi kerekasztal Óbuda-Békásmegyeren ‒ Hagyományt teremtettünk

Aktuális
Közzétéve:

A kerületben első ízben megszervezett nemzetiségi kerekasztal konferencia célja az együttműködés fontosságának felismerése, egymás munkájának támogatása volt. A kerületi nemzetiségi önkormányzatok elnökei mellett a polgármesteri hivatal szakemberei és meghívott előadók vettek részt a közös munkában.

Kerületünkben ez volt az első olyan szakmai rendezvény, mely hiánypótló szándékkal kívánt teret adni annak, hogy közösen gondolkodva, egymástól tanulva, egymáshoz kapcsolódva sokszorozzák meg eredményeinket a kerületben működő nemzetiségi önkormányzatok.

Kimagasló kerületi támogatás

Hiszen az Óbuda-Békásmegyeren működő 12 nemzetiségi önkormányzat egyedülálló kulturális sokszínűséget biztosít kerületünkben. A sokféle nemzetiség együttélése megtanít bennünket arra, hogyan legyünk egymással elfogadóak, megértőek, hogyan tiszteljük egymás kultúráját, hagyományait, és a sokszínűséget lássuk meg a különbözőségek helyett!

A 2022. júniusi kerekasztal résztvevőit dr. Kiss László polgármester és dr. Bots Dénes jegyző köszöntötte. Mint azt dr. Kiss László megnyitóbeszédében elmondta, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a többi kerülethez képest kimagaslóan támogatja az itt élő nemzetiségeket és az őket képviselő nemzetiségi önkormányzatokat, hiszen a normatív támogatás mellett, a nemzetiségek különböző programjainak megvalósulását is segíti, amikor arra lehetősége van.

Tanulunk egymástól

Ahogy a polgármester fogalmazott, azzal ugyanis, hogy az önkormányzat támogatja a nemzetiségek kezdeményezéseit, mindannyian jól járunk:

„A Békásmegyeri piacon felállított bolgár ivókút vagy Adam Mickiewitz lengyel költő szobra, melyet nemrégiben avattunk fel a lengyel nemzetiségi önkormányzattal, mindenki számára nyereséget jelent.”

Ezek a támogatások azonban – mint azt a polgármester kifejtette – csak akkor realizálódhatnak, ha azt van, aki kezdeményezze. Az együttműködéshez ugyanis mindig két félre van szükség, ezért is hangsúlyozta a polgármester a proaktivitás fontosságát:

„Hiszen azzal, hogy együttműködünk, egyúttal tapasztalatot cserélünk, tanulunk is egymástól.”

Jó gyakorlatok megosztása

A köszöntők után a találkozón a nemzetiségi önkormányzatok képviselői a Polgármesteri Hivatal szakmai előadóinak és a HAT Alapítvány szakmai vezetőjének, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. igazgatójának előadását hallgathatták meg. A prezentációk után alkalom nyílt a hallottak megbeszélésére, illetve a saját működési jó gyakorlatok megosztására is.

A nemzetiségi kerekasztalt hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg, hogy kapcsolódva a színes kulturális programokat kínáló Nemzetiségi Naphoz, minden évben annak része legyen. Bízunk abban, hogy 2023-ban is találkozunk a szakmai napon a még sikeresebb együttműködés érdekében!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság