Az erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek lakossági felmérése: családok, óvodák, iskolák részvételére is számítanak

Hírek
Közzétéve:

Az erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek országos lakossági felmérése kapcsán tettek közzé felhívást. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felmérést hirdet, amelyben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

Arra kérnek, hogy óvjuk a baglyok nyugalmát, a baglyok számlálása közben tartsuk szem előtt a madarak nyugalmának biztosítását.

Lehetőleg ne menjünk be, különösen csoportosan ne a nappalozófák alá (ha a számolás miatt ez nem elkerülhető, a lehető leghalkabban egy ember végezze ezt), a törzstől tartsunk a lehető legnagyobb távolságot, amit távcső használata megkönnyít.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az addig békésen, felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal (ilyenkor a madarak vastagsága a felére-harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjunk még hátrább. Így tudjuk elkerülni, hogy a nappalozó baglyok megriadva felrepüljenek. Ha ez mégis megtörténik, hagyjuk ott a helyszínt, hogy a madarak néhány kör megtétele után vissza tudjanak ülni.

Az országosan összehangolt, egy időben végzett szinkronszámlálás január 28–31. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart.

A telelő baglyokat azonban nem csak ilyenkor lehet számolni. A bagolycsapatokról egész télen várják az adatokat, amelyeket akár utólag, a tavasz folyamán is érdemes beküldeni.

RÉSZLETEK ITT olvashatók.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság