Az idei nőnap legyen a cselekvő együttérzésé és támogatásé!

Hírek
Közzétéve:

„A világjárvány mindannyiunkra rakott terheket, bizonyára eltérően nehezeket. Az ezzel foglalkozó kutatások azonban egyhangúlag állítják: a nőkre Európa- és világszerte, így nálunk is több került. Úgy gondolom, ezzel mindnyájunknak van dolga”, mondja dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

Tekintsünk például a munka világára, mindannyian tudjuk, a járvány veszélyeinek leginkább kitett hivatás az egészségügyben és a szociális szférában dolgozóké, akiknek túlnyomó többsége nő. De említhetnénk a pedagógusok közösségét is. Egyik napról a másikra kellett az online világban – legtöbbször eléggé magukra hagyva – helytállniuk, és a mai naptól ismét meg kell küzdeniük ezzel, ahogyan az egészségügyben dolgozók is megfogyatkozva, nehezedő feltételek mellett, de kitartanak.

Indokolt itt és most felidéznünk a nőnap eredetét. A nők egyenjogúsága és méltó munkavállalása melletti kiállás napjaként indult: 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért.

„Százezrek kényszerülnek arra, hogy rövid idő alatt átszervezzék az életüket, a családjuk életét, és otthonról próbáljanak meg minden felmerülő problémára megoldást találni. Rengeteg feladat és szerep torlódik össze hirtelen: munkahelyi kihívások, háztartási teendők, gyermeknevelés, a gyermekek oktatásának megoldása, a szülők, nagyszülők gondozása, segítése… Nemegyszer támogatás nélkül, egyedül” – emlékeztet dr. Kiss László.

Azt is látjuk, sokan vizsgáztak, vizsgáznak ez alatt az idő alatt jelesre áldozatvállalásból, partnerségből, szolidaritásból.

„Arra kérek most mindenkit, hogy ezt a szolidaritást tegyük magunkévá. Legyen az idei nőnap az együttérzésé és a támogatásé. A cselekvő együttérzésé és támogatásé! – hív valamennyiünket kerületi polgármester. – Keressünk magunk körül jó példákat, jó gyakorlatokat, és osszuk meg ezeket egymással. Amikor a tiszteletünket és a hálánkat szeretnénk kifejezni, ne ebbe az egyetlen napba sűrítsük, az üres gesztusokat pedig igyekezzünk jelentéssel, valódi tartalommal megtölteni!”

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság