Az LMBTQI közösség elfogadása Magyarországon óvatos növekedésnek indult – Május 17. a homofóbia elleni világnap

Hírek
Közzétéve:

Magyarországon – korábbi adatokkal összehasonlítva – az LMBTQI közösség elfogadása óvatos növekedésnek indult. Egyre többen tudják, hogy e közösség tagjai kirekesztéssel szembesülnek. Azt is több magyar ember támogatja, hogy a fiatalok információt szerezzenek a többségitől eltérő identitásokról. Teendőnk azonban van még bőven az elfogadás, befogadás érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet már 34 évvel ezelőtt kimondta, hogy a homoszexualitás nem betegség: 1990-ben május 17-én törölte a Betegségek nemzetközi osztályozásából. Azóta e napot a homofóbia, a transzfóbia, a bifóbia és az interfóbia elleni világnapként tartjuk számon, amikor érdemes a kapcsolódó kutatások eredményeire is rátekintenünk.

Legyen információnk a többségitől eltérő identitásokról!

A 2019-es adatokkal összehasonlítva az LMBTQI közösség elfogadása Magyarországon óvatos növekedésnek indult. Egyre többen tudják, hogy az LMBTQI emberek kirekesztéssel szembesülnek, és ezzel arányosan nőtt azok száma, akik az élet különböző területein kényelmesen éreznék magukat egy, a közösséghez tartozó ember társaságában.

Azt is több magyar támogatja, hogy a fiatalok információt szerezzenek a többségitől eltérő identitásokról, derül ki a legfrissebb Eurobarométer kutatásból. (Amely a különféle alapokon nyugvó diszkriminációt volt hivatott felmérni az Európai Unióban.)

Ismerjük fel, ha valakit kirekesztés ér!

A kutatás során az élet számos területéről készült felmérés, így például a munkakereséssel kapcsolatban a nemi identitás alapú megkülönböztetést az uniós országokban a válaszadók átlag 29 százaléka tartja hátráltató tényezőnek. A magyar adatok 2019 óta nőttek, ami a vizsgálat többi részével összefüggésben nézve arra utal, hogy egyre inkább tisztában van a hazai népesség azzal, hogy a kirekesztés milyen társadalmi csoportokat, hogyan érint.

Abban csak egyetérthetünk, hogy igen fontos mutató az, hogy a társadalom mennyire ismeri fel azt, ha egy tagját kirekesztés éri. Az, hogy egyre több magyar ember van tisztában azzal, hogy milyen hátrány éri az LMBTQI embereket, eredménye egyrészt az elmúlt évek korlátozó törvényeinek, másrészt annak, hogy egyre több LMBTQI ember bújik elő hazánkban is, hiszen ők megosztják ezeket a tapasztalataikat is. (Forrás: Háttér Társaság emberi jogi egyesület)

El- és befogadó közösség a célunk

Mi itt, a harmadik kerületben olyan közösség kialakításán dolgozunk, amely nemi identitástól függetlenül mindenkit el- és befogad. Az európai irányelveket követve elkötelezettek vagyunk mindenfajta kirekesztés elleni küzdelem mellett Óbuda-Békásmegyeren.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság