Az Ön kutyája is rémült szilveszterkor? Talált már elszökött állatot? Hasznos tudnivalók az év utolsó és első napjaira

Hírek
Közzétéve:

Az Óbudai Kutyás Egyesület elnöke, Gáspár Zsófi összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel érdemes tisztában lennie minden kutyatulajdonosnak, de nem csak nekik: aki szilveszter éjjelén vagy másnap szökött, riadt állatot lát, fontos, hogy tudja, mi a teendő.

Bár idén megtiltották a köztéri tűzijátékozást, a petárda pedig továbbra is tilos, valószínű, hogy lesznek próbálkozók. A random felrobbanó petárdák hangja borzalmas kárt tud okozni.

Fontos:

  • hogy mostantól kb. január 2-ig ne a kisgyerek vigye egyedül sétálni a kutyát,
  • hogy biléta legyen a kutyán, névvel, telefonszámmal,
  • mindig legyen nálunk hám és erős póráz,
  • továbbá telefon, amikor kivisszük az utcára,
  • ne hagyjuk a kertben, vigyük be a házba,
  • esetleg legyen nálunk egy pluszpóráz, talált kutyus esetére.

Ha megijed, képes bármit elkövetni, hogy kiugorjon a kerítésen, és elmeneküljön az őt fenyegető hang elől, akár a kerítésen is fennakadhat. Az ilyenkor eltűnt kutyák egészen kis százaléka ússza meg és kerül vissza a gazdihoz. Minimum megsérülnek, de sajnos sok kutya nem tér haza soha többet  Elképesztő távolságokat képesek megtenni ilyenkor, és ha megúszták, és nem ütötte el őket valami, akkor egy, másfél nap után kimerülten lerogynak pihenni valahol.

Ha kutyát találsz az utcán, fotózd le, lehetőség szerint próbáld megfogni, ne hagyd magára! Nézd meg, hogy sérült-e, félénk vagy agresszív, van e rajta biléta. Ha van, hívd a rajta lévő telefonszámot.

Értesítsd Óbudán az Állatmentés Óbudát, ha nem veszik fel, akkor dolgoznak.

Te is segíthetsz, és leveheted a terhet ilyenkor az állatmentők válláról, ha egy ügyeletes állatorvossal kiderítitek, hogy ki a gazdi, és amíg átadod neki, addig befogadod.

Készíts posztot, és hogy ne kavarodjon el, tedd be a nagyobb (helyi) kutyás csoportokba, hogy minél előbb jó sok gazdihoz eljusson a hír. Ha sikerült megtalálni a gazdit, ne töröld a posztot, hanem az EREDETI POSZT elejét módosítsd akár egy „MÁR OTTHON VAN ” felirattal.

Kérdezd meg az ott sétálgató embereket, hogy ismerik-e a kutyát.

Akár fél, akár nem fél a kutyád, érdemes este elsötétíteni, és bármit hallgatni, ami eltereli a figyelmét a kintről jövő hang- és fényhatásokról. Hagyjuk, hadd keresse meg a számára biztonságos helyet a lakásban, és ha ott jól érzi magát, ne mozdítsuk ki onnan.

Ha szükséges nyugtatózni, mindenképp orvossal egyeztess! Sajnos sok kutya járt már úgy, hogy ugyan álmos lett, de közben rettegett… (Még védekezni sem tud ilyenkor.) Fontos, hogy az állatorvos mondja meg, hogy miből mennyit adjunk be nekik ilyenkor, hogy ne féljenek.

NE HAGYJUK A KUTYÁT EGYEDÜL!

Az egész évben hű társunkat egy buli miatt ne hagyjuk otthon egyedül rettegni, most neki van szüksége ránk.
Sokan gondolják (tévesen!) azt, hogy ha fél a kutya, akkor csak erősítjük a félelmét azzal, ha ölbe vesszük és vigasztaljuk. Ez nem igaz. Nyugtassuk meg, engedjük, hogy felmásszon ránk, vagy hogy szorosan odabújjon, ha neki az jelenti a megnyugvást.

Az ügyeletes állatorvosok listáját az összes óbudai kutyafuttatóban meg lehet találni az etikett-táblákon, vagy a csoportban az online kutyás kisokosban.

Vigyázzunk magunkra, egymásra és szeretett állatainkra, szilveszterkor és egész évben!

Óbudai Kutyás Egyesület csoport

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság