„Az utcameccsek helyszíne a Flórián tér környéke lett” ‒ Hidegkuti Nándor születésének évfordulóját ünnepeljük

Hírek Aktuális
Közzétéve:

Hidegkuti Nándor születésének évfordulóját évről évre március harmadikán ünnepeljük. Óbuda-Békásmegyer és Budapest főváros díszpolgárának, az Aranycsapat legendás labdarúgójának páratlanul életpályájára emlékezünk.

A világhírű labdarúgónk gazdag pályáját felidézni kihívásokkal teli. Hiszen igen nehéz eldönteni, mit emeljünk ki, azt, hogy amellett, hogy az Aranycsapat kiemelkedő csatáraként ismerte meg az egész világ focirajongó társadalma, olimpiai bajnok is volt. Vagy azt, hogy 69 válogatott mérkőzésen 39 gólt szerzett? Köztük az 1953-as londoni, legendás 6:3-as mérkőzésen mesterhármast rúgott az angol válogatott ellen…

Talán a legjobb, ha őt idézzük:

„A Bajzám a Margit Kórházzal szemben, a Föld utca Vörösvári út felé eső részén terült el, egész a Körte utcáig. Apró házak álltak itt, de voltak köztük beépítetlen területek is. Nem tudom, miért lett Bajzám a grund neve, mi, óbudai gyerekek így hívtuk. Maga a terület kétszer akkora volt, mint egy kézilabdapálya, és két részből állott: az egyiken játszottak a nagyok, tehát az idősebb korosztály, a másikon mi, gyerekek. Óriási meccsek voltak! Aztán később az utcameccsek helyszíne a Flórián tér környéke lett, ahol most a tűzoltóság, a piac, meg egy városi ház található.”

Így vallott Hidegkuti Nándor arról, hogyan is indult labdarúgó karrierje Óbudáról. Óbudáról, amelyet mindig otthonának tekintett.

Mi pedig, a hálás utókor többek között egy díjjal is szeretnénk megőrizni szellemiségét. Így Önkormányzatunk minden évben, a lakossági jelöléseket követően a Hidegkuti Nándor-díj Óbuda-Békásmegyer Sportjáért elismerést adományozza annak a kerületi lakóhellyel rendelkező vagy a kerületben működő sportegyesület vezetőjének, edzőjének, aki kiemelkedő sporteredményt elősegítve a kerület sportéletéért, hírnevéért tevékenykedik.

A tavalyi esztendőben mindemellett dokumentumfilmek vetítésével, közösségi programokkal, kerületi diákok számára örömfoci-bajnokságokkal emlékeztünk meg Hidegkuti Nándor születésének 100. évfordulójáról.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság