„Azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen…” – Megnyílt a Göncz Árpád Emlékhely

Hírek
Közzétéve:

A megemlékezés Göncz Árpád mellszobránál vette kezdetét, ahol a vendégek először Galkó Balázs színművész előadásában hallgathatták meg József Attila Thomas Mann üdvözlése című versét. A megrendítő és a mai napig aktuális vers után Óbuda-Békásmegyer polgármestere, dr. Kiss László emlékezett meg Göncz Árpádról.

A polgármester elmondta, hogy bár a megemlékezésnek az államférfi születési évfordulója az apropója, ám a rendszerváltás utáni első köztársasági elnökünkről, minden idők legnépszerűbb politikusáról nem csak ezért emlékezünk meg. Göncz Árpád esetében ennél sokkal többről van szó. Mint elmondta, a magyar köztársaságot évtizedekkel ezelőtt megegyezésekkel, paktumokkal hozták létre, de ennek tartalmát, a mindenki által vallott közös humánumon alapuló tartalmat Göncz Árpád adta hozzá.

E morális alapot már az első köztársasági elnökké választása alkalmából elmondott beszédében lefektette, híressé vált gondolatai azóta is kimagasló erkölcsi, emberi, államfői nagyságról tesznek tanúbizonyságot.

„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket. Akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó, akik a versenytársadalom versenyképtelenjei. Akiknek nincs eszközük megvédeni önmagukat. S akik épp ezért leginkább szorulnak védelemre.”

A közös ünneplés dr. Gulyás Andrásnak, a Göncz Árpád Alapítvány elnökének megemlékezésével folytatódott, aki kiemelte, hogy Göncz Árpád számára Óbuda mindig nagyon sokat jelentett. Az államférfi így hivatkozott a kerületre: „Én tulajdonképpen óbudai vagyok, hiszen másfél évvel az ostrom után itt volt az első lakásunk, a Bécsi úti városi házak egyikében, a harmadik emeleten.”

És most ebben a házban nyílt meg a Göncz Árpád Emlékhely, amellyel a Göncz család az államfő és felesége otthonának atmoszféráját kívánta visszaidézni, Göncz Árpád személyes tárgyai, bútorai, könyvtára is helyet kaptak a Bécsi út 88. szám alatti lakásban.

A megemlékezések után a jelenlévők elhelyezték a tisztelet virágait Göncz Árpád mellszobránál, majd lehetőségük volt megtekinteni az emlékhelyet is.

A Göncz Árpád lakóházánál elhelyezett emléktáblánál dr. Kiss László, Göncz Annamária és dr. Gulyás András helyezték el a tisztelet koszorúját.

A Göncz Árpád tiszteletére ültetett japán cseresznyefa

 

Dr. Kiss László

 

Dr. Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke

 

Galkó Balázs színművész

 

Szabó Tímea országgyűlési képviselő

 

A Göncz Árpád Emlékhely ünnepélyes átadása

A Göncz Árpád Emlékhely

A Göncz Árpád Emlékhely

 

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság