Bacchanália, búcsú, ballagás Óbudán – Megjelent az Anziksz téli lapszáma

Hírek
Közzétéve:

Már olvasható kerületi kulturális magazinunk, az Óbudai Anziksz legújabb, ünnepi lapszáma. Ünnepi, mert tartalma ezúttal Óbuda ünnepi hagyományait járja körbe, többek között az ókori Bacchanáliákról, a tradicionális sváb és zsidó helyi hagyományokról olvashatunk.

Az ünnepi tematika mellett természetesen sok más olvasnivaló is vár ránk a legújabb lapszámban. Csak ízelítőül: beszélgetés Götz Anna színésznővel arról, hogyan érzi magát a Vidám Színpad Óbudán; az óbudai harisnyagyár szomorú krónikája; Kerényi Grácia költő-műfordító elköteleződése a lengyel irodalom iránt.

Védelmező szentek

De vissza az ünnepekhez, Benyóné dr. Mojzsis Dóra, az Óbudai Múzeum régész-muzeológusa a középkori Óbudán virágzó szentkultuszról írt átfogó cikket. Bepillantást engedve a korabeli világképbe, amely szerint a szentek védelmet nyújthattak mindennemű természeti katasztrófa ellen.

Mint írja, a szentek ünnepei kiemelkedő események voltak mind a városi, mind a falusi lakosság körében hosszú évszázadokon át. A Zichy-család nevéhez fűződő fogadalmi oltár, más néven Szent Flórián szoborcsoport ma is áll kerületünkben.

AmfiFeszt – megelevenedő múlt

Az Amfi, csak így becézik az Óbudai Árpád Gimnázium diákjai a harmadik kerületi Nagyszombat utcai katonai amfiteátrumot. Varga Kinga cikkében azt mutatja be, az iskola tanulói, tanárai hogyan veszik birtokba az ókori létesítményt rendezvényeikhez, ünnepi alkalmaikhoz, ballagásokhoz.

A műemléki helyszín az Aquincumi Baráti Kört és önkormányzatunkat is megihlette. Támogatásukkal az ókori település körszínházát gladiátorok, római katonák és barbár harcosok népesítették be 2023 egy kora őszi hétvégéjén az AmfiFeszt keretében.

Krumplikirálynő és krumplikirály

Mihez kapcsolódtak, miről emlékeztek meg Óbuda hagyományos ünnepein? Horváth Péter, aki szintén az Óbudai Múzeum munkatársa, a helyi sváb és zsidó ünnepi tradíciókkal ismerteti meg az olvasót.

Óbuda-Békásmegyeri svábság például nemrégiben a krumplibúcsú hagyományát elevenítette fel, amelyen krumplikirályt és -királynőt is választottak, elismerve a helyi közösségért folytatott elhivatott munkát. A cikkből kiderül, hogy mindeközben az egykori óbudai zsidóság zártabb közösségében vagy családjaik körében gyakorolta a vallás szigorú előírásaihoz kapcsolódó szokásait, hagyományait.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság