Befejeződött a Római-part közösségi tervezése – Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a közös munkában!

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Június 22-én a Római-part fővárosi közösségi tervezése lezárult. Az elmúlt 9 hónapban az érdeklődők 10 közösségi fórumon – ebből két alkalommal helyszíni kitelepülésen – és 30 munkacsoportos műhelymunkán vehettek részt. Összesen 85 órát töltöttünk együtt és több, mint 430-an tettük hozzá értékes gondolatainkat a készülő tervekhez.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a folyamatban! Röviden összefoglaljuk, hogy miről is szólt az elmúlt kilenc hónap munkája.

Megalakultak a munkacsoportok

Az elmúlt év szeptemberében egy helyszíni rendezvénnyel nyitottuk meg a közösségi tervezés folyamatát, majd októberben megkezdtük a közös munkát. Megalakult a hat munkacsoport, amelyek a Római-part értékeit és megoldásra váró feladatait összegezték.

És hamarosan bemutatásra kerültek az elvi árvízvédelmi nyomvonalváltozatok, amelyek a hat munkacsoport által értékelésre kerültek. Ezután a közösségi tervezés ez év januárjába folytatódott, amelyeken két árvízvédelmi nyomvonalváltozat került részletes bemutatásra, februárban pedig megismerhettük az „Előzetes Vizsgálati Dokumentáció” részleteit.

Kiválasztottuk a kulcsprojekteket

Márciusban bemutatásra került a „Megvalósíthatósági Tanulmány” és a főpolgármesteri döntés eredményét is megismerhettük, amelynek értelmében a Nánási út–Királyok útja menti nyomvonal került további tervezésre. Március és május között folytatódtak a munkacsoportos műhelymunkák.

A hat munkacsoport elkészítette a Római-part helyzetelemzését, átfogó célokat és projekteket határoztak meg a résztvevők. A meghatározott programból kiválasztottak egy-egy kulcsprojektet, valamint mindegyikhez időtávot, költséget és projektgazdát határoztak meg.

Szervezett sétán jártuk be a Római-partot

A munkacsoportok a kulcsprojektjeiket a integráló fórumon, május 11-én mutatták be, ezzel pedig lezárultak a műhelymunkák. A rendezvénysorozat utolsó három alkalmán a résztvevők a „Szabadtérépítészeti Koncepcióterv” részleteiben merülhettek el.

Mindezek után a résztvevőket a szervezők a Római-parton kihelyezett sátornál várták, ahol kifejthették véleményüket az egyes funkciókkal kapcsolatban, valamint szervezett séta keretein belül közösen bejártuk a Római-partot.

Megismerhettük a részletes terveket

Júniusban a kitelepülésen meghatározott funkciók alapján közösen megkezdtük a sétány koncepciótervének megalkotását a tervezők által előkészített idomtervek segítségével, valamint közösen, az előzetesen a műhelymunkák eredményeképpen kialakult teresedések, kaputerek lehetséges helyeit és az ott megjelenő funkciókat véglegesítettük.

Az idei év június 22-én a tervezők bemutatták a résztvevőknek a funkciók végleges elhelyezkedését, és közösen beszélgettünk olyan izgalmas témákról a Római-parti sétánnyal kapcsolatban, mint az anyaghasználat, a partvédelem kialakításának lehetséges verzió, sétány berendezési tárgyai.

Találkozzunk szeptemberben is!

Az esemény végén közösen lezártuk a Római-part közösségi tervezésének 9 hónapos folyamatát. Az elkészült terveket a Római-part tervezésének záró rendezvényén lesz lehetőség megtekinteni, amely 2023 szeptemberében kerül megrendezésre a Római-parton.

Köszönjük, hogy együtt terveztük a Római-partot! Találkozzunk szeptemberben is!

(A tervezési folyamat az Európai Unió KEHOP-1.4.0-15-2015-00001, CSILLAGHEGYI ÖBLÖZET VÉDELME című projekt keretein belül zajlik.)

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság