Békásmegyer kitelepített németajkú lakosaira emlékeztek

Hírek
Közzétéve:

Szentmisével és koszorúzással emlékeztek a 72 évvel ez előtt, 1946 februárjában történtekre. A németajkú lakosság túlnyomó többségének szinte egyik percről a másikra kellett elhagynia otthonát, melyben már generációk óta éltek. Mindenüket hátrahagyva, 20 kilós “batyuval” marhavagonokban vitték őket Németországba. Német identitásuk ellenére, vagy éppen azért, igaz magyarok voltak: a marhavagonok oldalára hatalmas betűkkel az “Isten veled édes hazánk!” feliratot írták, és új hazájukban sem feledkeztek meg az itthon maradottakról.

 

A szentmisét követően a Békásmegyeri Szent József templom falán elhelyezett emléktáblánál Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

Senki nem vádolhat kollektív bűnösséggel egy nemzetet, egy nemzetiséget, amelyik kormány ebben részt vesz, az az egyik legnagyobb bűnt követi el, mivel saját polgáraira támad. Egy nemzet létezik, amelyet nemzetiségei tesznek egésszé, hagyományai egymásra épülnek, egymást gazdagítják, a közösen megélt történelem pedig összefűz bennünket – fogalmazott a miniszter.
Hangsúlyozta: mára új tartalmat nyert az emlékezés, hiszen a diktatúra eltűntével a magyaroknak is őszintén szembe kell nézniük múltjukkal, mert e nélkül „nem nyerhetjük vissza azt a nemzeti önbizalmat, amelytől megfosztott bennünket a kommunizmus”. A maihoz hasonló megemlékezések nyitják meg az utat egy jobb ország, egy jobb társadalom előtt.
 
Felidézte: 72 esztendeje, a németek elüldözésének első napján ezernél is több embert indítottak útjára, a következő időszakban csak Békásmegyerről 2281 embert kényszerítettek otthona elhagyására. Ez a település számára olyan tragédia volt, amelynek hatását máig érzik az itt élők –mondta. Békásmegyer, Óbuda és Magyarország lett kevesebb az elűzött családok gyermekeivel, unokáival, ez hatalmas, pótolhatatlan veszteség – fogalmazott Varga Mihály, kiemelve: nem szabad megfeledkeznünk mindarról, amit a magyarországi németek tettek és tesznek az országért.
 
Menczer Erzsébet a SZORAKÉSZ elnöke, Bús Balázs polgármester, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, Kelemen Viktória alpolgármester a megemlékezésen
A templom falán 1996-ban avatott emléktáblánál koszorút helyezett el Varga Mihály, Bús Balázs polgármester, Menczer Erzsébet a SZORAKÉSZ elnöke, a kerületi Fidesz, valamint egyházi és civil szervezek képviselői.
 
 
Fotók: Antal István, címlapfotó: MTI Fotó / Mohai Balázs

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság