„Bennük is ott van az a tudás és tehetség, amelyet érdemes megmutatni” ‒ Interjú rehabilitációs központunk vezetőjével, Busi Zoltánnal

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központban folyó szakmai munkáról, a társadalmi érzékenyítés szükségességéről, a fogyatékossággal és pszichiátriai elakadással élő ellátottak közelgő művészeti gálájáról beszélgettünk Busi Zoltán intézményvezetővel.

  • Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ fontos szerepet tölt be a harmadik kerületi fogyatékossággal élő emberek ellátásában. Milyen személyes gondoskodás érhető el az óbuda-békásmegyeri érintettek és családjaik számára?

Az intézmény több mint hatvan éves múltra tekint vissza, és már a kezdetektől a megváltozott munkaképességű személyek számára biztosított szociális foglalkoztatást. Jelenleg az intézményünkben négy ellátási forma működik: fogyatékos személyek nappali ellátása, pszichiátriai betegek nappali ellátása, támogató szolgáltatás és fejlesztő foglalkoztatás.

  • Kik a nappali ellátásban részesülő ellátottak?

Fogyatékossággal élő személyek és pszichiátriai betegek számára biztosítunk ellátást.

Fogyatékosság esetében olyan személyeknek, akik egészségi állapotuk miatt támogatásra szorulnak és önmaguk ellátására részben képesek. A fogyatékossággal élő ellátottak körében jellemző az értelmi fogyatékosság, a kromoszóma rendellenesség, a halmozottan súlyos értelmi fogyatékosság, majd a szülés körüli sérülés, végül az autizmus. Az érzékszervi fogyatékosság a legalacsonyabb arányban van jelen az ellátotti körben.

A pszichiátriai betegek kórkép szerinti összetétele: a legnagyobb arányban a skizofrénia van jelen, majd a depresszió, a szorongás és a különféle személyiségzavarok. Az ellátásban résztvevők fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő pszichiátriai betegek.

  • Mik a nappali ellátás fő feladatai?

Az intézmény napközbeni felügyeletet, foglalkozásokat, szabadidős programokat, étkezést ‒ reggelit és egyszeri meleg főétkezést ‒ biztosít. A foglalkozások célja a meglévő képességek szinten tartása, az önálló életvitel kialakításának segítése. A nappali ellátás során nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni szükségletekre. Így az ellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási elemek is ennek megfelelően változhatnak, például fizikai állapotromlás esetén gondozási feladatok ellátása is szükségessé válik.

A pszichiátriai betegek esetében fontos szerepet kap a mentális gondozás. A nappali ellátási lehetősége mellett külső pszichiáter tart rendszeres konzultációt, nyújt terápiás tanácsadást az ellátottak állapotának optimális szinten tartására. Továbbá gyógypedagógus, konduktor és még számos szakember segíti munkánkat.

  • Kik a fejlesztő foglalkoztatásban résztvevő ellátottak?

Fogyatékossággal élő személyek és pszichiátriai betegek 18 éves kortól nyugdíjkorhatárig. A fejlesztő foglalkoztatásba való bekerülésnek egyik feltétele a nappali ellátás vagy támogató szolgáltatás igénybevétele, tekintettel arra, hogy munka mellett a személyes gondoskodás is kiemelt feladatunk. Így a legtöbb fejlesztő foglalkoztatásban dolgozó vagy a fogyatékos személyek nappali ellátását vagy a pszichiátriai betegek nappali ellátását is igénybe veszi. Az előbbiek esetében az igénybe vevők több mint 60 százaléka dolgozik, míg a pszichiátriai betegek esetében minden ellátott.

  • Mi a fejlesztő foglalkoztatás fő célja?

Hogy védett munkahelyet biztosítsunk a fogyatékossággal élő személyek és pszichiátriai betegek számára. Ez két formában valósul meg: fejlesztési jogviszonyban, illetve munka törvénykönyve szerinti határozott idejű munkaviszonyban.

A fejlesztő foglalkoztatásban dolgozó ellátottak esetében a nyílt munkaerőpiacra történő kilépés csak távlati célként jelenik meg. Az intézményünk által nyújtott támogató háttér adja számukra a biztonságot, amelyet a nyílt munkaerőpiac nem tud biztosítani.

A megrendelők számára minőségi bérmunkát tudunk kínálni, ezt bizonyítja az is, hogy sok megrendelőnk rendszeresen visszatér, és sok új is megjelenik, így folyamatosan változatos munkákat tudunk biztosítani a fejlesztő foglalkoztatásban dolgozók számára.

A fejlesztő foglalkoztatás keretében, a szövödében, a kerámia- és barkácsműhelyben készülnek azok a termékek is, amelyeket a különböző vásárokon és programokon árusítunk. Ezen kívül különböző projektekben is részt veszünk, például az intézmény barkácsműhelyében készültek azok a madáretetők is, amelyeket az Önkormányzat biztosított térítésmentesen a kerületi lakosok számára.

  • Kik számára elérhető a támogató szolgáltatás?

A támogató szolgáltatásunk célja a fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítése, valamint életvitelük önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása. A feladatok között szerepel az ellátott mindennapi életvitelének segítése személyes szükséglete alapján, például bevásárló lista összeállítása, gyógyszerek felíratása, kiváltása, egyéb ügyintézések, iratrendezések, háztartási, gondozási, ápolási tevékenységek, szállítás mobil rámpával rendelkező kisbusszal.

A támogató szolgálat ellátotti körében nagyrészt az értelmi fogyatékosság jelenik meg, ezen kívül a látássérültek és mozgássérültek is jelentős arányban vannak jelen.

  • Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ hivatásának tekinti a társadalmi szemléletformálást. Miért tartják a központ munkatársai fontosnak láthatóvá tenni a fogyatékossággal élő társaink ügyét?

A fogyatékossággal élők és a pszichiátriai betegek nem minden esetben tapasztalnak elfogadást a társadalom részéről. Ennek hátterében előítélet, információhiány, félelem lehet, ezért lényeges a társadalom érzékenyítése, a nyitottság növelése. Fontos, hogy láthatóvá váljanak, és nemcsak a problémáik, nehézségeik, hanem az értékeik is.

  • Milyen eszközök segítik a szemléletformáló szellemiséget és munkát?

Az intézményünk programjai, köztük a Tavaszi Gála vagy a decemberi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi napja a szemléletformálás fontos eszközévé váltak az elmúlt években. Az idei közelgő gálánk nyitott minden érdeklődő számára, szeretettel várjuk őket az Óbudai Kulturális Központba pénteken 10 órakor. Ezeken a rendezvényeken az intézmény ellátottjai műsorral készülnek, így lehetőségük van arra, hogy bemutassák a nappali ellátás keretein belül zajló foglalkozásokon tanultakat, zenés, táncos, énekkari és színjátszó műfajokban.

Társintézményekkel is együttműködünk. Idén első alkalommal rendeztük meg az Esélyegyenlőségi napi rendezvényt az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézménnyel közösen a Kiskorona utcai idősklub dísztermében. Ezzel a társadalom számára is láthatóvá válnak az intézmény ellátottjainak képességei, valamint nyilvánvalóvá válik az is, hogy fogyatékosságuk ellenére bennük is ott van az a tudás és tehetség, amelyet érdemes széles körben is megmutatni.

Kiemelkedő programunknak számít már évek óta az Óbudai Rehab Atlétika Kupa, amelyen középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő fiatalok mérhetik össze tudásukat. A versenyszámok között szerepel kislabda dobás, távolugrás és rövidtávfutás. A fiatalok különböző budapesti fogyatékos személyeket ellátó nappali intézményekből érkeznek.

A Mária Rádióban elhangzott interjúk szintén hozzájárultak a szemléletformáláshoz, az intézmény alapszolgáltatásait ismerhették meg a hallgatók az „Otthon a családban” című műsorban. Összesen négy adás hangzott el, és minden alkalommal egy-egy ellátási formát mutattunk be.

Intézményünk jelen van a kerületi adventi vásáron és az Óbuda Napja rendezvényeken is, ahol lehetőség van arra, hogy a fejlesztő foglalkoztatásban készített termékeket árusítsuk, ezek újrahasznosított fából készült ügyességi játékok, rongyszőnyegek, különféle kerámia dísztárgyak. Ez is hozzájárul a sérült emberek elfogadásához, és megerősíti azt, hogy ők is képesek értékteremtő alkotásra. Minden termék különleges alkotás, tükrözi a készítője egyediségét.

  • Be tudunk-e számolni a szemléletformáló törekvések eredményeiről?

Azt elmondhatjuk, hogy a munkánkkal kapcsolatban sok pozitív visszajelzés érkezik, a hozzánk jelentkezők már hallottak az intézmény jó híréről, ez a szolgáltatásaink iránti megnövekedett igényekből is leszűrhető. A pszichiátriai betegek nappali ellátása tekintetében már várólistát kellett kialakítanunk.

Érkeznek a visszajelzések azzal kapcsolatban is, hogy az ellátottak számára milyen sokat jelent az intézményünkhöz való tartozás, milyen sok segítséget kapnak tőlünk..

Kaptunk üzenetet már vevőnktől is, aki küldött egy kedves e-mailt, miután vásárolt egy szőnyeget az adventi vásáron, így köszönte meg a készítő ellátottunk munkáját.

Együtt működünk több egyetemmel, amelyek gyakorlatra küldenek hozzánk hallgatókat és középiskolákkal, akik körében az ötven órás közösségi szolgálat önkéntesként történő teljesítése nagyon népszerű. Ezen feladatainkat is nagy odaadással végezzük.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság