Biztonságosabb és szebb lett a Kastély tagóvoda

Hírek
Közzétéve:

Az Ágoston Művészeti Óvoda Kastély tagóvodája jelenleg 5 csoporttal működik. A Bécsi úti épület igazi különlegesség, hiszen a múlt századfordulón eredetileg földszintes nyaralónak épült, majd az idők során két alkalommal jelentős átalakításon esett át. Az első átépítésre 1936-ban került sor, ekkor készült az emelet és az emeleti nyitott terasz. 1979-ben az épületet ismét átépítették, akkor már óvoda céljára. Ekkor készült el a nyugati oldal emeleti terasza és ekkor épült a kazánház kéménye is.

Az elmúlt hónapok felújítási munkálatai – melyeket az Önkormányzat megbízásából az Óbudai Városfejlesztő Nonprofit Kft. készített elő és mintegy 80 millió Ft értékben az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. bonyolított – elsősorban az épület gazdaságosabbá, biztonságosabbá tételét célozta. A külső falak és a tetőfödém egyaránt hőszigetelést kaptak, az elavult nyílászárók helyett pedig a korábbival megegyező osztású műanyag ablakok kerültek beépítésre. Ez utóbbiak esetében fontos szempont volt a „bukó” funkció lehetővé tétele, hisz az óvodában a szellőztetés így a korábbinál biztonságosabban végezhető.

A tetőcsere során a fedélszék teljesen új lécezést kapott, amelyre új kettős hódfarkú cserépfedés került. A hőszigetelés során a falhoz kapcsolódó faszerkezeteket is meg kellett újítanunk. A hőszigetelés után a Bécsi út felé néző homlokzat vakolat díszeit újra ki kellett alakítani. Az épület homlokzatán elhelyezett lámpák, villámhárító és egyéb szerkezetek a munkálatok befejeztével szintén visszakerültek az eredeti helyükre.

A Kastély tagóvoda megújulása része annak a programnak, melynek keretében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az utóbbi években az óvodák korszerűsítésének kiemelt figyelmet szentel. Legfőbb célja, hogy e felújításokkal az óvodákban cseperedő gyermekek fejlődésének és nevelésének optimális feltételeit megteremtse.

A Kastély tagóvoda felújítása sikeres pályázatot követően, a Belügyminisztérium támogatásával valósulhatott meg.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság