Budapest csatornázásának kultúrtörténetét feldolgozó kiállítás nyílik – Múzeumok Éjszakája a Kiscelliben

Hírek
Közzétéve:

Az év múzeuma 2021 díjra jelölt Kiscelli Múzeum munkatársai gyakran választanak merész témát időszaki kiállításaiknak. Molnár Álmos és Perényi Roland kurátorok ezúttal a főváros csatornáit, illemhelyeit és azok történetét járták végig, miközben a kezdetektől megismerhetjük, hogy a különböző kultúrák hogyan oldották meg ezt kérdést.

A Múzeumok Éjszakáján nyíló kiállításukon használati tárgyak és az egész városra kiterjedő hálózat emlékein keresztül mutatják be a csatornázás fejlődését. Ennek jelentősége a 19. század második felében a nagyvárosok mérnökeit, orvosait is erősen foglalkoztatta, hiszen felismerték, hogy a kolera és a tífusz terjedéséért a szennyvízelvezetés megoldatlansága is felel.

Miközben az 1900-as évek elején már a nagypolgárság és a magára valamit adó vendéglátóipari egységek is alkalmazták a water closetet (WC-t), azaz a vízöblítéses vécét. És hamarosan az otthonok presztízstárgya lett: az ipari dizájn a mellékhelyiségekbe is elért.

A kiállítás be is mutatja az ezt képviselő tárgyakat, köztük díszes fajanszokat, csapokat. Több tárlatvezetésen is részt vehetünk a Múzeumok Éjszakáján: korabeli újságcikkek, képek, riportok és fotók segítségével mutatják be, hogyan hatott például a divatra az illemhelyek fejlődése, vagy miként szolgált a modern nagyváros számkivetettjei számára lakó- és búvóhelyként a 19. század második felében kiépülő csatornahálózat.

A Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások. Budapest csatornázásának kultúrtörténete című időszaki kiállítás a Kiscelli Múzeumban 2021. június 26-től szeptember 26-ig látható.

 

 

korabeli plakát

 

kiállítás részlet

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság