Bús Balázs: „Az óbuda-békásmegyeriek biztonsága érdekében szükséges a kerületi szabadulószobák azonnali ellenőrzése!”

Hírek
Közzétéve:

Mint ismeretes, múlt héten az észak-lengyelországi Koszalinban életét vesztette öt 15 éves lány: vélhetően a fűtést biztosító gázpalack robbant fel abban a garázsban működtetett szabadulószobában, ahol a fiatalok éppen születésnapot ünnepeltek. A bent rekedt tinédzserek szénmonoxid-mérgezésben haltak meg.

Az úgynevezett szabadulószobák olyan közösségi szórakozó terek, ahol a játékosok egy csoportját fizikailag „bezárják” egy adott téma köré épülő helyiségbe. Innen különböző logikai feladványok megoldásával egy megadott időn belül kell kijutniuk. A témák között a játékosok gyakran találkozhatnak egy adott helyről, pl. börtönből való kiszabadulással, illetve egy bűneset vagy rejtély megoldásával. Az adott játék témájától függően a legtöbb szabadulószobát lakásokban, pincékben, ipari területeken, tehát az esetek legnagyobb többségében zárt térben alakítják ki.

Lengyelországban nem léteznek külön, a szabadulószobákra vonatkozó biztonsági előírások, azonban érvényben vannak a nyilvános épületekre vonatkozó tűzvédelmi szabályok. Ezek betartásáért a szórakozóhelyek esetében az őket üzemeltető vállalkozók a felelősek. Noha a szabadulószobákban zajló rejtvényjáték lényege a kijárat megtalálása, biztosítani kell a menekülés lehetőségét tényleges veszély esetén.

A polgármester jogi szabályozást sürget

Mivel azonban a magyar szabályozás szerint sincsen külön, a szabadulószobákra vonatkozó biztonsági előírás, Bús Balázs kezdeményezi az ilyen jellegű szolgáltatást nyújtó helyiségek soron kívüli ellenőrzését. Továbbá szorgalmazza, hogy a kormányzat a West Balkán esethez hasonlóan, a szabadulószobákra vonatkozóan is alkosson külön jogszabályt az ilyen tragédiák elkerülése érdekében. A polgármester kezdeményezése elsősorban a kerületben található szabadulószobákra irányul, és bízik benne, hogy a megfelelő jogszabályi háttérrel és ellenőrzéssel nem csak Óbuda-Békásmegyeren előzhetők meg a hasonló tragédiák, hanem országosan is.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság