Busójárás hozta el a világhírt – Bán István horvát származású textilművész emléktábláját avattuk fel

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Horvát Nemzetiségi Önkormányzat testülete a helyi horvátság nevében úgy döntött, hogy felkutatja kiemelkedő, óbudai kötődésű, horvát gyökerű elődeinket.

Latinovits és Sinkovits, avagy horvátok Óbudán

Korabeli dokumentumokkal is igazolt tény, hogy már az 1700-as években jelentős létszámú horvát közösség élt Óbudán. És a közelmúltunkat tekintve is olyan óbudai horvátokra lehetünk büszkék, mint Albert Flórián, Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre vagy Sinkó László.

Horvát nemzetiségi önkormányzatunk az Óbudai Múzeumot is felkérte, hogy legyen segítségére feltárni Óbuda és a később kapcsolódó városrészek horvát múltját. A múzeum munkatársai örömmel vállalták az együttműködést, hiszen éppen Bán István sokác-horvát származású textilművésznek is állították ki munkáit korábban.

„Horvát közösségünk szellemi örökségének tekinti”

„Azért is nagy örömmel támogattam Nincsevics Klára nemzetiségi önkormányzatunk elnökhelyettesének javaslatát, hogy Bán István textil- és iparművésszel kezdjük Óbuda-Békásmegyer kiemelkedő horvát személyiségeinek a bemutatását, megünneplését, mert én magam is szövőipari technikusként végeztem el középiskolámat, és textilesként éltem le életem jelentős részét – mondta dr. Szoboszlai István Attila, Óbuda-Békásmegyer Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntőbeszédében a táblaavató ünnepségen. – Bán István textil- és iparművész, gobelinművész életművét horvát közösségünk szellemi örökségének tekinti.”

És mivel e szellemi örökség ápolásában és őrzésében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat is részt vállal, Bán István születésének századik évfordulóján azon a harmadik kerületi, Bécsi úti lakóházon közösen avattunk emléktáblát az ő tiszteletére, ahol több mint három évtizedig élt és alkotott.

Mohácstól Óbudáig

„Mindig öröm, amikor kerületünk nemzetiségi közösségével együtt ünnepelhetünk, együtt emlékezhetünk, hiszen a harmadik kerület az évszázadok során, ahogyan napjainkban is, mindig befogadó közösség volt, tudva, hogy mindannyian gazdagabbak leszünk egymás kulturális értékeit megismerve – mondta dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere ünnepi beszédében. – Így köszönjük a harmadik kerületi horvát önkormányzatnak, hogy felvállalta szép kötelességét, és felkutatja, ápolja az emlékét óbudai kötődésű, kiemelkedő munkásságú horvátoknak. Továbbá megtiszteltetésnek tartjuk, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat kapcsolódhat ehhez a törekvéshez, amelyet örömmel támogatunk.”

Orosz Diána művészettörténész, muzeológus, az Óbudai Múzeum tudományos munkatársa emlékbeszédben idézte fel Bán István művészi pályájának jelentős pontjait, így a világhír felé vezető út első állomását is: „Bán István a sokácok fővárosaként emlegetett Mohácson született. És Busójárás című gobelinje a 18. század óta létező mohácsi busójárás népszokásait, hagyományait beszéli el. A mű az 1958. évi brüsszeli világkiállítás rangos díjában részesült, ezzel Bán István valóban elismert művésszé vált, és elindult a nemzetközi hírnév felé. A 16 négyzetméteres monumentális alkotást a mohácsi városháza dísztermében őrzik.”

 

Bán István textilművész 1953-tól haláláig élt Bécsi úti otthonában

dr. Szoboszlai István Attila, Óbuda-Békásmegyer Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

dr. Kiss László polgármester

Orosz Diána művészettörténész, muzeológus, az Óbudai Múzeum tudományos munkatársa

Dr. Bán Chrysta, a művész lánya és Nincsevics Klára, Óbuda-Békásmegyer Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese leplezte le az emléktáblát

A Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes zenekara autentikus sokác népdalokat hozott az ünnepségre

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság