Cél a biztonságos és folyamatos közlekedés

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete kiemelt figyelmet fordít a közlekedés biztonságával kapcsolatos feladatai ellátására. Ennek keretén belül felmérte kerületünk oktatási, nevelési intézményei környezetében a gyerekek biztonságát leginkább veszélyeztető helyszíneket és a kerületi Rendőrkapitánysággal közösen indított, nemrégiben lezárult gyermekrajzpályázat győztes pályaműveiből figyelemfelkeltő táblákat készíttetett.

Az elkészült táblákat közlekedésbiztonsági szempontok alapján a leginkább veszélyesnek ítélt helyszínekre helyezik ki, elsőként a Bécsi úti Kastély Óvodánál. További gyermekrajzból készült táblákat telepítenek a Csillaghegyi Általános Iskolához (Dózsa György u. 42.) és a Dr. Béres József Általános Iskolához (Királyok útja 178.) is. Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete a táblakihelyezés mellett gyermekeink biztonsága érdekében a kerületi Rendőrkapitányság munkatársaival történő közös szolgálat ellátás, helyszíni álló ellenőrzés szervezésével igyekszik megakadályozni a közlekedési balesetek, veszélyhelyzetek kialakulását.

Ezen túlmenően a  kerület legjelentősebb főútvonalait érintően is végeznek felméréseket. A közelmúltban az M3 metró felújításához kapcsolódóan vizsgálták meg a közlekedési szokások megváltozásának hatásait  és tettek javaslatot a közútkezelő – Budapest Közút Zrt. – felé a torlódások csökkentése, a közlekedés biztonsága érdekében.

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete által végzett vizsgálatok nem csak a főútvonalakat érintik, a mellék útvonalakat és félreesőbb területeket is górcső alá veszik. A lakossági javaslatok figyelembe vételével, illetve lakossági bejelentés alapján jelenleg is több helyszínen végeznek felméréseket a felügyelet munkatársai. Ezek eredményeit forgalomtechnikai javaslatba foglalják össze, melyek megvalósulása érdekében továbbítják a hatáskörrel rendelkező közútkezelő – Budapest Közút Zrt. – felé. Azokon a területeken, amelyeken nincs szükség külön közútkezelői beavatkozásra, de a lakossági igények indokolt változtatásokat szorgalmaznak, a felügyelet figyelemfelhívó jellegű táblát helyeztet ki a balesetek kialakulásának megelőzése érdekében.

Az egyik ilyen helyszín a Szépvölgyi út – Nyereg utca kereszteződése, ahol a Nyereg utcából a Szépvölgyi útra történő kihajtás során az útszakasz beláthatóságát jelentősen korlátozzák az egyébként szabályosan várakozó gépjárművek. Hasonló változtatásokat kívánnak eszközölni még az Árpádfejedelem útján a Görzenál közelében is.

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete közlekedésbiztonsággal kapcsolatos feladatai a tél beköszöntével megsokszorozódnak. A megváltozott időjárási és útviszonyok fokozott baleset- és veszélyhelyzeteket teremtenek, ezért a közterület-felügyelők folyamatosan nyomon kísérik az időjárás változással összefüggően a kerület közútjainak állapotát (havas, hókásás, jeges stb.) és szükség esetén intézkednek a balesetek megelőzése érdekében. Az észleléseiket haladéktalanul továbbítják a közútkezelő – Budapest Közút Zrt. –, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. és az önkormányzat munkatársai felé, hogy a legkritikusabb területek síkosságmentesítése, hóeltakarítása a lehető legrövidebb idő alatt megvalósulhasson.

Télen nem csak a közutak állapota változik meg, gyakran rosszak a látási viszonyok és hamarabb sötétedik. Érdemes nagyobb követési távolságot tartva lassabban, körültekintőbben vezetni, így csökkenthető a koccanásos balesetek bekövetkezésének esélye, könnyebben lehet reagálni váratlan helyzetekre a csúszós utakon. Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete munkatársai közreműködnek a szolgálatellátásuk során észlelt balesetek környezetében is. Gyakorta a felügyelők az elsők egy-egy baleset helyszínén, ők értesítik a rendőrséget, mentőket, kiérkezésükig biztosítják a helyszínt, irányítják a forgalmat, szükség esetén segítséget nyújtanak. Ilyen volt a közelmúltban történt baleset is, melynél egy a Szentendrei útról a Búza utca irányába kanyarodó gépjármű összeütközött a HÉV-vel, majd felhajtott a járdára, kidöntött egy közlekedési táblát és megrongálta a gyalogos aluljáró szerkezetét is.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság